До тази сутрин в около 25 американски града беше наложен някакъв вид полицейски час, като войници от Националната гвардия са разположени в Минеаполис и столицата на САЩ Вашингтон след дни на протести и размирици, изпъстрени с насилие. На фона на хаоса и несигурността, гласове от двете страни на политическия спектър излязоха с твърдения, че насилието е било подхранено от заговори и организирано от "професионалисти", пише "Джерусалем пост".

Полицейски джип гази протестиращи в Ню Йорк

Полицейски джип гази протестиращи в Ню Йорк

След като протестиращите го замеряли с камъни и други предмети

Дясната коментаторка Кендис Оуенс и други обвиняват Джордж Сорос и "леви анархисти" или ляво, активистко, антифашистко движение за това, че стоят зад разразилото се насилие. Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа, че "това е АНТИФА и радикалната левица".

Той твърди, че 80% от арестуваните не са от щата Минесота, за да лансира тезата, че онези, които извършват насилие, са дошли да унищожат местния бизнес. Онези от десницата, които смятат, че антифа(шистки) организации стоят зад насилието, твърдят, че главният прокурор на Минесота Кийт Елисън преди е публикувал снимка с антифа наръчник. Главният прокурор на САЩ Уилям Бар също твърди, че протестите са били "планирани, организирани и ръководени от анархистки и леви екстремистки групировки, използвайки тактика, подобна на антифа".

Междувременно в рамките на американската левица (Демократическата партия) се образува различен разказ, който обвинява руснаците и белите расисти за насилието. Кметът на град Сейнт Пол (в щата Минесота) Мелвин Картър обяви вчера, че всички арестувани в петък били извън щата.

Полицията в Минеаполис използва сълзотворен газ по протестиращите

Полицията в Минеаполис използва сълзотворен газ по протестиращите

Президентът на САЩ с позиция за Ню Йорк

Губернаторът на Минесота Тим Уолц повтори това твърдение, настоявайки, че 80% не били от щата. Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей, чиито градски полицейски сили предизвикаха протестите, след като полицай задуши до смърт чернокож мъж, заяви, че протестите са "вътрешен тероризъм". Изглежда губернаторът и кметът са координирали разказа си, обвинявайки за насилието бели расистки организации и "идеологически екстремисти".

През миналата седмица кметът на Минеаполис обвини наркокартели за насилието, а след това обвини бели расисти. Той каза, че агитатори са се инфилтрирали в протестите. "Сега се сблъскваме с бели расисти, членове на организираната престъпност, подбудители извън щата и дори чуждестранни актьори, да разрушават и дестабилизират нашия град и нашия регион", подчерта той. Оказа се, че актуалните данни от арестите показват, че мнозина от задържаните са от Минесота.

Вечерен час в редица американски градове заради протестите

Вечерен час в редица американски градове заради протестите

Мерки на властите

Много коментатори твърдят, че Русия стои зад протестите. Професорът от Юридическия факултет на Мичиганския университет и юридически анализатор Барб Маккуейд публикуваха в "Туитър" линк към статия на "Ню Йорк таймс" за намесата на Русия в изборите в САЩ и отбеляза, че "докладите на разузнаването казват, че Русия се опитва да наложи хаос в САЩ преди изборите. Мисията изпълнена". 

Аша Рангапа, старши преподавател в Института "Джаксън" към университета в Йейл и коментатор по CNN, написа в "Туитър", че "не е пресилено да се каже, че може да има чужди връзки към координираната насилствена дейност в САЩ". Тя отговори на публикация в социалната мрежа, споменаваща твърдението на губернатора на Минесота, че американските военни предоставят разузнавателна подкрепа и следена на комуникациите от Агенцията за национална сигурност.

Хвърлят 1 700 члена на Националната гвардия на САЩ срещу протестиращите в Минеаполис

Хвърлят 1 700 члена на Националната гвардия на САЩ срещу протестиращите в Минеаполис

Около 50 арестувани при размириците в Минеаполис

Твърдението, че всички - от наркокартелите до белите расисти, Джордж Сорос и руснаците стоят зад насилствените протести в САЩ, разкрива феномен да се хвърля вината за дадени събития върху сложни заговори и твърдения, че протестите са "организирани" - без каквито и да е доказателства, че някакви "руснаци", бели расисти или фигури от организирана престъпност са идентифицирани и арестувани за участието им. Джой Рийд, телевизионен водещ, отбеляза, че едно видео, което показва бял мъж с противогаз и чадър да разбива прозорци, като това може да е свързано с твърденията на Кийт Елисън, че насилието е било организирано. Журналистката Лара Лоуган също написа в "Туитър", че имало "професионални агитатори".

Тръмп заплашва, че ще използва военни, за да спре протестите

Тръмп заплашва, че ще използва военни, за да спре протестите

Напрежение в САЩ

Видеокадри от протестите, показващи полицията да арестува журналисти, да стреля с пластмасови куршуми по хора на верандата си и да се врязва с полицейски автомобили в групи протестиращи, не показват, че размириците са организирани. В Сиатъл, където протестиращите изпепелиха полицейски коли, един мъж е грабнал полуавтоматична пушка AR-15 от една от колите, само за да я върне някой, който изглеждаше като член на органите на реда или подизпълнител на поръчки на военните.

Човекът, който e грабнал пушката, не изглежда да е бил професионалист, който е бил обучен да използва оръжието. В столицата Вашингтон ограбването на няколко магазина за техника е започнало, след като тълпите са били разпръснати със сълзотворен газ и гумени куршуми.

Никоя от конспиративните теории, които бяха лансирани за протестите, не обясни как предполагаемите организатори са знаели да изчакат, докато полицай не уби чернокож в Минеаполис, за да задействат плана си.