Кметът на Ню Йорк Бил Де Блазио заяви, че градската полиция (NYPD) разследва инцидент, при който джип на полицейското управление в Ню Йорк се е забил в тълпа протестиращи по повод убийството на чернокожия Джордж Флойд, който почина по време на арест в Минеаполис в началото на седмицата, съобщават американските медии.

Вечерен час в редица американски градове заради протестите

Вечерен час в редица американски градове заради протестите

Мерки на властите

Полицията разследва 27-секундно видео, което е било публикувано в "Туитър", в което е заснет камион на полицейското управление в Ню Йорк пред протестиращи, които удрят автомобила с камъни и други предмети. Камионът сякаш преминава през предпазна ограда, която е била пред него, и продължава през тълпата.

Де Блазио добави: "Иска ми се полицаите да бяха намерили различен подход, но нека започнем в началото. Протестиращите в това видео направиха погрешното нещо да наобиколят полицейската кола, точка."

Полицията в Минеаполис използва сълзотворен газ по протестиращите

Полицията в Минеаполис използва сълзотворен газ по протестиращите

Президентът на САЩ с позиция за Ню Йорк

Междувременно полицейското управление в Сиатъл (SPD) съобщи, че наскоро най-малко 27 души са били арестувани в протести предимно за нападения, палежи, разрушения и грабежи. Националната гвардия също е помагала.

Шефката на SPD Кармен Бест подчерта, че "приоритетът е опазването на живота и прекратяването на разрушението. В този момент знаем, че множество полицаи и граждани са ранени", като добави, че "това, което започна като мирен протест, стана насилствено и разрушително заради определени групи, които искаха да се възползват от ситуацията".

Тя увери, че полицията "е готова да улесни мирното упражняване на правата от първата поправка (в американската конституция). След убийството на Джордж Флойд всички с право сме ядосани, тъжни, разочаровани и съкрушени".

Хвърлят 1 700 члена на Националната гвардия на САЩ срещу протестиращите в Минеаполис

Хвърлят 1 700 члена на Националната гвардия на САЩ срещу протестиращите в Минеаполис

Около 50 арестувани при размириците в Минеаполис

От своя страна от полицейското управление в Атланта (APD)съобщиха, че 70 души са арестувани по време на последните протести в града. Говорителят на полицейското управление в Атланта потвърди, че в града е наложен полицейски час от 21:00 часа снощи.

Според полицията по униформени са хвърляни камъни и други предмети, а имущество в центъра е претърпяло големи щети.

По-рано APD заяви, че e има.f голям спад в броя на хората по улиците с приближаването на комендантския час, но множество протестиращи са останали въпреки полицейския час.