Полицията в американския град Минеаполис е арестувала около 50 протестиращи заради смъртта на чернокожия Джордж Флойд при арестуването му от полицията в понеделник, съобщава Си Ен Ен.

Уточнява се, че към момента редът в града се поддържа от над 2 500 полицаи. Всеки момент в града ще пристигнат членове на Националната гвардия на САЩ, както беше поискано от властите на щата Минесота, където се намира Минеаполис. Трябва да пристигнат над 1 700 национални гвардейци

Минеаполис под блокада след дни на погроми

Минеаполис под блокада след дни на погроми

Смъртта на чернокожия Флойд при арест разбуни обществото

Масовите протести и размирици в различни градове в САЩ започнаха след публикуването в интернет на видеозапис, на който е заснет арестът на Флойд. Той е бил заподозрян, че е платил в магазин с фалшива банкнота. На Флойд били поставени белезници и след това полицаите го свалили на земята. Бял полицай притиснал с коляно врата му. Флойд крещял, че не може да диша, но полицаите, както се вижда на записа, не му обърнали внимание. Малко по-късно той починал.

Гневът, предизвикан от смъртта на Флойд, предизвика нови безредици тази нощ и обхвана и други градове в САЩ, въпреки вчерашния арест на уволнения полицай, който беше притиснал с коляно Флойд.

Застреляха 19-годишен протестиращ в Детройт

Застреляха 19-годишен протестиращ в Детройт

Не стихват протестите след смъртта на Джордж Флойд

Разполагането на 500 войници от Националната гвардия и въвеждането на полицейски час не попречиха на вандалщините в Минеаполис за четвърта поредна нощ. Полицейски участък в южната част на града и няколко магазина бяха подпалени, имаше нови плячкосвания и много разрушения.

Войници и полицаи за борба с безредиците използваха сълзотворен газ и димни бомби, за да не допуснат още един полицейски участък да бъде подпален, подобно на опожарения предишната вечер.

"Ситуацията е изключително опасна", подчерта губернаторът на щата Тим Уолц на среднощен брифинг. "Няма нищо достойно в това да опожарявате града си", добави кметът Джейкъб Фрей.

Обявиха извънредно положение в щата Джорджия заради размириците

Обявиха извънредно положение в щата Джорджия заради размириците

За да мобилизира Националната гвардия за справяне с вандалщините