Италиански вестник изнесе подробности за приятелството, което свързва руския премиер Владимир Путин и италианския му колега Силвио Берлускони, пише електронното издание Нюз.Ру.

Според вестник „Ла Република" основен източник на доходи за Берлускони, които той получава благодарение на Путин, е нефтено-газовият отрасъл. В замяна на това Берлускони се ангажира да използва политическите си позиции за лобиране в полза на „Газпром".

След ареста на шефа на ЮКОС Михаил Ходорковски през 2003-та Берлускони се е опитал да убеди президента на италианската нефтеногазова компания Ени Виторио Минкато да купи активите на компанията на Ходорковски. Минкато обаче е отказал и затова е бил отстранен. След тези кадрови промени италианските Ени е Енел са придобили 20 % от акциите на „Газпромнефт".

Путин е открил и пътя на Берлускони към прикаспийските газови находища на Казахстан в замяна на разширяване на пазара на „Газпром" в Западна Европа. Берлускони лично е инвестирал 500 милиона долара в едно от най-богатите нефтени находища в Казахсатн Карачаганк през 2005-2006 година. В същото време италианската Ени, която добива милиарди кубически метра в този район, не може да го експортира на пазарите в Западна Европа.

По твърдение на високопоставения чиновник в Държавния департамент Джефри Манкофф газопродовите са един механизъм за корпуция и в частност „Южен поток" , който е много скъпоструващ проект.

Според италианския вестник Берлускони пътува в Москва в голяма степен заради своите лични бизнес интереси, а не като ръководител на правителството.

Вестникът пише, че скандалността на Берлускони в последно време е започнала да дразни Путин, особено изявлението му, че именно той е „помогнал" за домакинството на Русия за Световното първенство по футбол през 2018 година.