Трудно е да си най-силният съюзник на американския президент Джордж Буш, призна в последната си реч като лидер на Лейбъристката партия британският премиер Тони Блеър.

Припомняме, че най-тежките критики срещу Блеър в редиците на собствената му Лейбъристка партия, бяха заради войната в Ирак.
Именно тези упреци доведоха до спад в доверието на британския премиер и до неговото решение да се оттегли от лидерското място в партията.

Тежко е да се включиш във войната в Ирак заедно с Буш, като в същото време продължиш да си играч в Европа, добави Блеър.

Той не скри и че понякога Европа може да се превърне в „политическо главоболие за горд и независим народ като британския."

По време на годишната конференция на партията си Блеър предупреди, че трябва да се внимава с антиамериканизма, който по думите му е „основен аргумент" в опозиционната реторика на консервативната партия.

„Повярвайте ми, днес няма половинчати американски съюзници, както и няма полунезависими европейски партньори".

Истината е, че каквито и цели да имаме в световен мащаб - било то като търговски преговори или борба с глобално затопляне и срещу тероризма, или решаване на ситуацията в Палестинската автономия, нищо не може да бъде постигнато без Америка и без Европа.

В речта си пред съпартийците си Блеър не пропусна възможността да атакува опозицията и по-конкретно лидера на консерваторите Дейвид Камерън, който в последно време промени политическата линия на партията си, която принципно подкрепяше войната в Ирак в името на разпространяването на демокрацията и борбата с тероризма.

„Да жертваш влиянието на Великобритания в името на партийни съображения не е достойна политика на един премиер," коментира Блеър критиките на Камерън.