Британският премиер Тони Блеър има намерение откровено да поговори с президента на Русия Владимир Путин за отношенията между Москва и Европа, предаде Би Би Си.

Блеър, който след няколко седмици напуска министър-председателския пост, даде интервю за Би Би Си непосредствено преди началото на срещата на Г-8, започваща с напрежение в отоншенията между САЩ и Русия.  

По думите на Блеър срещата на лидерите от „осмицата" е добра възможност да се поговори „за Русия с Русия" в кулоарите на форума.

„Не мисля, че има опасност от нова студена война. Но ми се струва, че ако Русия иска да има нормални отношения с Европа, САЩ и така нататък, те трябва да се основават на някакви общи ценности и принципи." - коментира Блеър.

По думите му „през последните няколко години някои хора в Европа започнаха да се безпокоят от посоката, в която се движи Русия".    

„Мисля, че от страна на руснаците би било много разумно да разсеят тези опасения." - допълва Блеър. Според него усложняването на отношението със Запада не е в интерес на Русия.

По отношение на политиката на Путин, Блеър заявява, че се отнася с разбиране към някои от проблемите, които стоят пред Кремъл, като ситуацията в Чечня и екстремизма.

„Що се отнася до демокрацията, обаче, и това как Русия гради отношенията си със света, мисля, че позицията ни е пределно ясна. Както вече казах, мисля, че е много важно да поговорим откровено за това." - продължава британският премиер.

Той ома намерение да разговаря с Владимир Путин и за екстрадицията на обвшинения за убийството на Литвиненко Андрей Луговой. "Знаем какви са аргументите на руснаците. Но не можем да позволим да убият някого на британска територия по такъв начин и това да остане без последствия." -заявява Блеър.