Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън заяви в интервю за саудитския новинарски канал "Ал-Хадат", че преговорите между Израел и Хамас са "все по-близо" до успех.

Той подчерта, че "различията намаляват", като добави, че постигането на споразумение е "много възможно".

Блинкън каза още, че Египет, Катар и Израел са изготвили силно предложение, което Хамас е отхвърлил, поставяйки допълнителни искания, които са принудили преговарящите да продължат работата си по сделката и евентуално да я променят.

Въпреки това Блинкън увери интервюиращия, че споразумението за прекратяване на огъня е не само необходимо, но и "в голяма степен осъществимо".

"Ако Хамас изобщо се интересува от хората, които претендира, че представлява, тогава ще постигне споразумение, защото то ще има незабавния ефект на прекратяване на огъня", добави Блинкън.

Байдън и Нетаняху с първи разговор от 15 февруари за Газа

Байдън и Нетаняху с първи разговор от 15 февруари за Газа

На фона на напрежение между Израел и неговия най-твърд съюзник относно начина, по който Нетаняху се справя с войната

В същото време Блинкън допълни: "Ние не искаме и ясно сме заявили, че не може да има повторна окупация от Израел, нито пък можем да позволим на Хамас да управлява Газа."

Държавният секретар заяви, че е необходимо "да не се допусне вакуум във властта", да се гарантира, че е налице план за сигурност, и да се осигури масиран приток на хуманитарна помощ в Газа, за да могат хората да започнат да възстановяват живота си и своите общности.