Укрепването на способностите за ПВО на Украйна чрез увеличаване на военната помощ от западните партньори на страната ще бъде в дневния ред на разговорите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън с външния министър на Германия Аналена Бербок.

Това съобщи Матю Милър, говорител на Държавния департамент на САЩ.

"Повишаването на противовъздушната отбрана на Украйна е нещо, върху което работиха министърът, както и (на отбраната - бел. ред.) министърът (Лойд - ред.) Остин и съветникът по националната сигурност и самият президент още преди началото на тази война, работи за предоставяне на системи за противовъздушна отбрана на Украйна", каза говорителят.

В този контекст той отбеляза, че САЩ заедно със съюзници и партньори последователно предоставят на Украйна системи за противовъздушна отбрана и компоненти към тях.

"Така че ще продължим да правим това. Сигурен съм, че става дума за това, чедържавният секретар Антъни Блинкън ще разговаря с германския си колега по-късно тази седмица", каза Матю Милър.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок, която посети Украйна на 11 септември, замина за Съединените щати, където по-специално трябва да посети базата на ВВС в Тексас и да се срещне с държавния секретар Антони Блинкън.