Държавният секретар Антъни Блинкън заяви в събота, че изтичането на строго секретните разузнавателни документи онлайн не е попречило на сътрудничеството между САЩ и техните глобални съюзници и партньори, съобщи New York Post.

"Ние се ангажирахме с нашите съюзници и партньори, откакто излязоха тези изтичания, и направихме това на високо ниво, и ясно изразихме нашия ангажимент за защита на разузнаването и нашия ангажимент към нашите партньорства за сигурност", каза първият дипломат на страната пред репортери в Ханой.

Той направи уговорката, че тече разследване и не коментира съдържанието на документите. 

Разпространението на някои от най-чувствителните разузнавателни данни на страната разкри, че САЩ тайно следят своите съюзници и съдържа информация за силата на руските войски и военното планиране на Украйна.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че войникът от Националната въздушна гвардия на САЩ Джак Дъглас Тейшейра, обвинен в изтичане на секретни документи на Пентагона, може да получи до 15 години затвор, ако бъде признат за виновен. 

Военният, обвинен за изтичането на секретни документи, може да лежи в затвора 15 години

Военният, обвинен за изтичането на секретни документи, може да лежи в затвора 15 години

2 обвинения му бяха повдигнати

На Тейшейра бяха повдигнати две обвинения за неразрешено изземване на класифицирани документи и отбранителни материали, както и неразрешено съхранение и предаване на информация за националната отбрана. Първото обвинение предвижда максимално наказание до пет години затвор. По второто обвинение Тейшейра може да бъде осъден на десет години затвор.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 19 април. Обвиняемият засега ще остане в ареста.

Джак Дъглас Тейшейра от Норт Дайтън, Масачузетс беше арестуван от ФБР в дома си предишния ден. По време на изслушването висшият федерален прокурор по националната сигурност на Бостън Надин Пелегрини поиска Тейшейра да бъде задържан в очакване на съдебния процес.

Изтеклите секретни документи в основата на разследването бяха публикувани в социалните мрежи през март, но новините за тяхното съществуване не излязоха наяве, докато не бяха публикувани от New York Times миналата седмица. Смята се, че това е най-сериозният пробив в сигурността, откакто повече от 700 000 документа, видеоклипове и дипломатически грамофети се появиха на уебсайта на WikiLeaks през 2010 г.

Американски служители все още оценяват щетите, нанесени от изтичането на информация, което включва записи, показващи предполагаеми подробности за уязвимостта на украинската армия и информация за съюзници, включително Израел, Южна Корея и Турция.

Байдън призова за повече сигурност след изтеклите секретни документи

Байдън призова за повече сигурност след изтеклите секретни документи

След като по-рано в изявление омаловажи разкритията

Президентът на САЩ Джо Байдън похвали федералните служители на реда за техните бързи действия при идентифицирането и задържането на предполагаемия източник на изтичане на класифицирана информация, въпреки че медии първи посочиха заподозрения Джак Тейшейра, съобщи Washington Times.

"Поздравявам бързите действия, предприети от правоприлагащите органи за разследване и отговор на неотдавнашното разпространение на секретни документи на правителството на САЩ, написа Байдън в изявление в петък. Докато все още определяме валидността на тези документи, наредих на нашата военна и разузнавателна общност да предприеме стъпки за по-нататъшно осигуряване и ограничаване на разпространението на чувствителна информация, а нашият екип по национална сигурност работи в тясно сътрудничество с нашите партньори и съюзници."

Байдън беше информиран за ареста на Тейшейра в четвъртък, но изглежда омаловажи изтичането на информация пред репортери, пътуващи с него в Северна Ирландия и Ирландия.

"Не се притеснявам от изтичането на информация, но се притеснявам, че се е случило, каза той в Дъблин. — Но няма нищо, което да е от голямо значение."

US Конгресът иска обяснение за изтеклите секретни документи

US Конгресът иска обяснение за изтеклите секретни документи

На брифинг от Пентагона трябва да обяснят случилото се