Президентът на САЩ Джо Байдън похвали федералните служители на реда за техните бързи действия при идентифицирането и задържането на предполагаемия източник на изтичане на класифицирана информация, въпреки че медии първи посочиха  заподозрения Джак Тейшейра, съобщи Washington Times.

"Поздравявам бързите действия, предприети от правоприлагащите органи за разследване и отговор на неотдавнашното разпространение на секретни документи на правителството на САЩ, написа Байдън в изявление в петък. Докато все още определяме валидността на тези документи, наредих на нашата военна и разузнавателна общност да предприеме стъпки за по-нататъшно осигуряване и ограничаване на разпространението на чувствителна информация, а нашият екип по национална сигурност работи в тясно сътрудничество с нашите партньори и съюзници."

Байдън беше информиран за ареста на Тейшейра в четвъртък, но изглежда омаловажи изтичането на информация пред репортери, пътуващи с него в Северна Ирландия и Ирландия.

"Не се притеснявам от изтичането на информация, но се притеснявам, че се е случило, каза той в Дъблин. — Но няма нищо, което да е от голямо значение."

Военният, обвинен за изтичането на секретни документи, се изправи пред съда

Военният, обвинен за изтичането на секретни документи, се изправи пред съда

Американски служители все още оценяват щетите, нанесени от изтичането на информация

Припомняме, че 21-годишен член на Националната гвардия на САЩ, обвинен в изтичане на строго секретни документи на военното разузнаване, се яви за първи път пред федерален съдия в Бостън. Той е обвинен, че незаконно е запазил секретни материали.

Джак Дъглас Тейшейра от Норт Дайтън, Масачузетс беше арестуван от ФБР в дома си през изминалия ден. По време на изслушването висшият федерален прокурор по националната сигурност на Бостън Надин Пелегрини поиска Тейшейра да бъде задържан в очакване на съдебния процес.

Изтеклите секретни документи в основата на разследването бяха публикувани в социалните мрежи през март, но новините за тяхното съществуване не излязоха наяве, докато не бяха публикувани от New York Times миналата седмица. Смята се, че това е най-сериозният пробив в сигурността, откакто повече от 700 000 документа, видеоклипове и дипломатически грамофети се появиха на уебсайта на WikiLeaks през 2010 г.

Американски служители все още оценяват щетите, нанесени от изтичането на информация, което включва записи, показващи предполагаеми подробности за уязвимостта на украинската армия и информация за съюзници, включително Израел, Южна Корея и Турция.

ФБР обяви за ключов арест в скандала за  секретни документи

ФБР обяви за ключов арест в скандала за секретни документи

Задържаният е Джак Тейшейра

Всеки, осъден за умишлено предаване на информация за националната отбрана, може да получи до 10 години затвор. Тейшейра потенциално може да получи по-дълга присъда в зависимост от обвиненията, повдигнати срещу него. В случая с WikiLeaks, разпространителят, редник от американската армия първи клас Челси Манинг, беше осъден на 35 години затвор. Президентът демократ Барак Обама по-късно смекчи присъдата ѝ.

Министерството на правосъдието започна официално наказателно разследване миналата седмица за текущите изтичания след сезиране от Министерството на отбраната. Изтичането е умишлено, престъпно деяние, посочи Пентагонът.

Военен, запален по онлайн игрите, стои в дъното на изтеглите секретни документи

Военен, запален по онлайн игрите, стои в дъното на изтеглите секретни документи

Това разкрива разследване на "Ню Йорк таймс" и "Белингкат"