21-годишен военен, който е запален по онлайн игрите, стои в дъното на изтеглите в публиното пространство секретни документи на Пентагона.

Това разкрива разследване на "Ню Йорк таймс" и "Белингкат".

Ръководителят на малка чат група за онлайн игри, в която през последните няколко месеца изтекоха множество секретни документи на американското разузнаване, е 21-годишен член на разузнавателното крило на Националната въздушна гвардия на Масачузетс, според документите, разгледани от "Ню Йорк таймс".

Националният гвардеец, чието име е Джак Тейшейра, е ръководил частна онлайн група, наречена Thug Shaker Central, в която около 20-30 души, предимно млади мъже и тийнейджъри, са се събирали заради общата си любов към оръжията, расистките онлайн мемове и видеоигрите.

Двама американски служители потвърдиха, че разследващите искат да разговарят с летеца Тейшейра за изтичането на правителствени документи към частната онлайн група. Единият служител заяви, че летецът Тейшейра може да разполага с информация, която е от значение за разследването.

Федералните следователи от няколко дни издирват лицето, което е изнесло строго секретните документи онлайн, но не са идентифицирали летеца Тейшейра или някой друг като заподозрян. От ФБР отказаха коментар.

Преди месеци един от потребителите качва в малката чат група стотици страници с разузнавателни справки, като поучава членовете ѝ, които са се сплотили по време на изолацията на пандемията, колко е важно да бъдат в крак със световните събития.

Пенатогонът търси под дърво и камък от къде са изтекли секретните документи

Пенатогонът търси под дърво и камък от къде са изтекли секретните документи

Лойд Остин уверява, че се прави всичко възможно източника на теча на информация да бъде открит

Вестник "Ню Йорк Таймс" разговаря с четирима членове на чат групата "Thug Shaker Central", един от които казва, че познава лицето, извършило изтичането, от поне три години, че се е срещал с него лично и че го нарича О.Г. Приятелите го описват като по-възрастен от повечето членове на групата, които са в тийнейджърска възраст, и като безспорен лидер. Един от приятелите казва, че О.Г. е имал достъп до разузнавателни документи благодарение на работата си.

Макар че приятелите от игрите не посочват името на лидера на групата, следите от цифрови доказателства, събрани от NYT, водят до летеца Тейшейра.

Таймс успява да свърже летеца Тейшейра с други членове на групата Thug Shaker Central чрез профила му в онлайн игри и други записи. Детайли от интериора на дома от детството на летеца Тейшейра - публикувани в социалните мрежи на семейни снимки - също съвпадат с данните.

NYT установи също така чрез публикации в социалните медии и военни документи, че летец Тейшейра е зачислен в 102-ро разузнавателно крило на Въздушната национална гвардия на Масачузетс. Постове на официалната страница на подразделението във Facebook поздравяват летеца Тейшейра и колегите му за това, че през юли 2022 г. е повишен в първи клас летец.

Военният министър: Изтеклите документи са фейк

Военният министър: Изтеклите документи са фейк

Не даваме миговете си и пилотите ни летят на тях, уверява Стоянов

В четвъртък президентът Байдън заяви, че Съединените щати са "все по-близо" до намирането на отговори за изтичането на информация.

"Както знаете, разузнавателната общност и Министерството на правосъдието провеждат пълноценно разследване и са все по-близо до него", заяви г-н Байдън пред репортери по време на посещение в Дъблин.

Не стана ясно веднага дали млад служител на Националната гвардия на ВВС на неговата позиция би могъл да има достъп до такива изключително чувствителни брифинги. Служителите в правителството на САЩ с разрешение за достъп до класифицирана информация често получават такива документи чрез ежедневни имейли, каза един служител пред "Таймс", и тези имейли може след това автоматично да бъдат препратени на други хора.

Майката на летеца Тейшейра, Доун, която в четвъртък говори пред дома си в Масачузетс, потвърди, че синът ѝ е член на Националната въздушна гвардия и каза, че напоследък е работил на нощни смени в базата в Кейп Код. През последните няколко дни той е сменил телефонния си номер - каза тя.

По-късно някой, който изглеждал като летец Тейшейра, влязъл в имота с червен пикап.

US Конгресът иска обяснение за изтеклите секретни документи

US Конгресът иска обяснение за изтеклите секретни документи

На брифинг от Пентагона трябва да обяснят случилото се

Когато репортерите на "Таймс" отново се приближиха до къщата, пикапът беше паркиран на алеята. Майката на летеца Тейшейра и един мъж стояха отвън на алеята.

На въпроса дали летецът Тейшейра е там и дали желае да говори, мъжът отговори: "Той трябва да си намери адвокат, ако нещата се развиват по начина, по който се развиват в момента. Сигурен съм, че федералните скоро ще са наблизо".

Членовете на Thug Shaker Central, които разговаряха с "Таймс", заявиха, че документите, които са обсъждали онлайн, са имали чисто информативен характер. Макар че много от тях се отнасят до войната в Украйна, членовете заявиха, че не заемат никаква страна в конфликта.

По думите им документите започнали да привличат по-широко внимание едва когато един от тийнейджърите в групата взел няколко десетки от тях и ги публикувал в публичен онлайн форум. Оттам те са били поети от рускоезичните канали на Telegram, а след това и от The New York Times, който пръв съобщава за тях.

САЩ: Изтеклите секретни документи са сериозен риск за сигурността

САЩ: Изтеклите секретни документи са сериозен риск за сигурността

Не издават детайлно съдържанието, но твърдят, че са данните са редактирани от оригинала

Лицето, което е изнесло информацията, според тях не е било информатор, а секретните документи никога не са били предназначени да напуснат тяхното малко кътче в интернет.

"Този човек беше християнин, антивоенен, просто искаше да информира някои от приятелите си за това, което се случва", казва един от приятелите на лицето от общността, 17-годишен младеж, наскоро завършил гимназия. "В нашата група има няколко души, които са в Украйна. Харесваме бойни игри, харесваме военни игри".