Съединените щати ще разследват неотдавнашното предполагаемо изтичане на секретни документи, докато не бъде открит източникът. Това заяви министърът на отбраната на Лойд Остин, цитиран от Ройтерс.

Повече от 50 от документи с гриф "Секретно" и "Строго секретно" се появиха в сайтовете на социалните медии през март. Предполага се, че разкриват подробности за военния капацитет на някои съюзници и противници на САЩ.

Ще продължим да разследваме и ще преобърнем всеки камък, докато не открием източника, поясни Остин. Лойд Остин, първият високопоставен американски служител, който коментира изтичането на информация, посочи че Пентагонът е наясно, че са публикувани документи от 28 февруари и 1 март, но не е сигурен дали има други документи, които са били онлайн преди това.

Това са неща, които ще разберем, докато продължаваме да разследваме, добави той.

Нова порция секретни документи за Украйна изтече в интернет

Нова порция секретни документи за Украйна изтече в интернет

Над 100 документа, които могат сериозно да навредят

Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс определи изтичането на информация като "доста неблагоприятно". Трябва да извлечем поуки и от това как можем да затегнем процедурите, допълни той.

Разследващите работят, за да установят кое лице или група може да са имали способността и мотивацията да публикуват разузнавателните доклади. Изтичането може да бъде най-вредното издаване на информация от правителството на САЩ след публикуването през 2013 г. на хиляди документи в WikiLeaks.

Част от най-чувствителната информация се предполага, че са свързани с военния капацитет и недостатъците на Украйна, а в един документ се споменава малкият брой западни специални сили в страната.

САЩ: Изтеклите секретни документи са сериозен риск за сигурността

САЩ: Изтеклите секретни документи са сериозен риск за сигурността

Не издават детайлно съдържанието, но твърдят, че са данните са редактирани от оригинала