ФБР арестува служител на Националната гвардия на военновъздушните сили на САЩ във връзка с изтичането в интернет на секретни американски документи, което постави Вашингтон в неудобно положение пред съюзниците му по света.

Това съобщи "Ройтерс".

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд заяви, че ФБР е арестувало Джак Тейшейра "във връзка с разследване на предполагаемо неразрешено изнасяне, съхраняване и предаване на класифицирана информация за националната отбрана".

ФБР съобщи, че агентите му са извършили ареста и извършват "разрешена правоприлагаща дейност в жилище в Северен Дайтън, Масачузетс".

Видеокадри, пуснати по новинарските канали, показаха тежко въоръжени служители в Масачузетс, които съпровождат млад мъж, облечен в сива тениска и яркочервени къси панталони, в чакащ автомобил. Главата му беше наведена, а косата му беше късо подстригана.

Изтичането на информация е било "умишлено, престъпно действие", заявиха от Пентагона. Говорителят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър препрати въпросите за разследването към Министерството на правосъдието.

Някои от най-чувствителните изтекли данни са свързани с военните способности и недостатъци на Украйна, както и с информация за съюзниците на САЩ, включително Израел, Южна Корея и Турция.

По-рано в четвъртък президентът Джо Байдън заяви, че разследващите са на път да открият източника на изтичането на информация онлайн в рамките на това, което се смята за най-сериозния пробив в сигурността от години.

Военен, запален по онлайн игрите, стои в дъното на изтеглите секретни документи

Военен, запален по онлайн игрите, стои в дъното на изтеглите секретни документи

Това разкрива разследване на "Ню Йорк таймс" и "Белингкат"

По-рано в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че Тейшейра е служител на Националната гвардия, който е ръководил Thug Shaker Central - онлайн група, в която около 20-30 души са споделяли любовта си към оръжията, расистките мемета и видеоигрите. Таймс се позовава на интервюта и документи, които е прегледал.