Войникът от Националната въздушна гвардия на САЩ Джак Дъглас Тейшейра, обвинен в изтичане на секретни документи на Пентагона, може да получи до 15 години затвор, ако бъде признат за виновен. Това съобщи в петък The New York Times.

На Тейшейра бяха повдигнати две обвинения за неразрешено изземване на класифицирани документи и отбранителни материали, както и неразрешено съхранение и предаване на информация за националната отбрана. Първото обвинение предвижда максимално наказание до пет години затвор. По второто обвинение Тейшейра може да бъде осъден на десет години затвор.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 19 април. Обвиняемият засега ще остане в ареста.

Байдън призова за повече сигурност след изтеклите секретни документи

Байдън призова за повече сигурност след изтеклите секретни документи

След като по-рано в изявление омаловажи разкритията

Джак Дъглас Тейшейра от Норт Дайтън, Масачузетс беше арестуван от ФБР в дома си предишния ден. По време на изслушването висшият федерален прокурор по националната сигурност на Бостън Надин Пелегрини поиска Тейшейра да бъде задържан в очакване на съдебния процес.

Изтеклите секретни документи в основата на разследването бяха публикувани в социалните мрежи през март, но новините за тяхното съществуване не излязоха наяве, докато не бяха публикувани от New York Times миналата седмица. Смята се, че това е най-сериозният пробив в сигурността, откакто повече от 700 000 документа, видеоклипове и дипломатически грамофети се появиха на уебсайта на WikiLeaks през 2010 г.

Американски служители все още оценяват щетите, нанесени от изтичането на информация, което включва записи, показващи предполагаеми подробности за уязвимостта на украинската армия и информация за съюзници, включително Израел, Южна Корея и Турция.