Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Съединените щати няма да предсказват резултатите от предстоящите президентски избори във Венецуела, но призова всички страни да уважават демократичния процес. Блинкън подчерта, че американската и международната общност ще следят отблизо гласуването. Думмите му бяха цитирани от агенция Ройтерс.

"Съединените щати няма да предсказват изхода. Това е избор на венецуелците, но те заслужават избори, които действително отразяват тяхната воля, свободни от манипулации," каза Блинкън на пресконференция в Токио.

Вашингтон облекчи санкциите срещу венецуелската петролна индустрия през октомври миналата година в отговор на споразумение между президента Николас Мадуро и опозиционните партии, но по-късно възстанови санкциите поради действия, които, според САЩ, застрашават демократичния вот. Мадуро, социалист, чиeто преизбиране през 2018 г. беше отхвърлено от САЩ и повечето западни правителства като фалшив, се надява да спечели трети мандат.

Американските служители заявиха, че ще настроят своята санкционна политика спрямо Венецуела въз основа на това как се провеждат изборите. Блинкън предупреди, че Мадуро не е изпълнил много от поетите ангажименти, но има "огромен ентусиазъм" преди изборите.

"Призоваваме всички страни да спазват своите ангажименти и да уважават демократичния процес," добави Блинкън.

Венецуела проведе репетиция на изборите за президент

Венецуела проведе репетиция на изборите за президент

Официално тества машините, но в теста са участвали предимно поддръжници на управляващата партия и държавни служители