Венецуела проведе в неделя репетиция на изборите, по-малко от месец преди официалното им провеждане на 28 юли, съобщава "Ройтерс".

Властите тестваха работата на машините за гласуване. Взели са участие предимно поддръжници на управляващата партия и държавни служители, 

Тестът позволява на управляващата партия на Венецуела да прецени силите си за мобилизиране на гласоподавателите, които значително намаляха по време на обхванатото от криза президентство на Мадуро.

Припомняме, че президентът Николас Мадуро ще се бори за трети мандат.

Венецуела задържа опозиционери преди изборите

Венецуела задържа опозиционери преди изборите

Обвинени са в подбуждане на омраза и в заговор

Кампанията обаче бе съпътствана и от непрекъснати репресии срещу опозицията, като отказ да бъде регистриран кандидатът им и арести на политици. 

Изборите се очертават като най-голямото предизвикателство, пред което е изправена управляващата Обединена социалистическа партия на Венецуела в нейното 25-годишно господство, което започна с президентството на пламенния Уго Чавес. Партията се стреми да контролира всички клонове на правителството за още шест години, но нейната основа е разделена, намалена и разочарована.

Венецуела не допуска ЕС до президентските избори

Венецуела не допуска ЕС до президентските избори

Оттеглена е поканата за наблюдателите

Пресз май, изборните органи на Венецуела оттеглиха покана за мисия на Европейския съюз (ЕС) за наблюдение. 

Ръководителят на Националния избирателен съвет Елвис Аморосо посочи икономическите санкции, наложени от блока като причина за оттеглянето на поканата. Европейският съюз все още не е приел поканата, отправена по-рано тази година.

Решениетоима за цел да покаже, че "те не са добре дошли да идват тук в нашата страна", докато санкциите остават в сила.

Избирателният орган по-рано тази година насрочи президентските избори за 28 юли и изпрати покани до различни организации да наблюдават надпреварата.

Управляващите във Венецуела търсят подкрепа за Мадуро

Управляващите във Венецуела търсят подкрепа за Мадуро

Президентът се бори за трети мандат

Мадуро миналата година сключи споразумение с подкрепяната от САЩ опозиционна коалиция Унитарна платформа за работа за подобряване на условията за свободни и честни избори, включително като позволи присъствието на международни наблюдатели.

Но правителството на Мадуро тества границите на споразумението, откакто беше подписано, като наред с други действия блокира кандидатурата на главния опонент на президента.