Венецуелският президент Николас Мадуро официално обяви кандидатурата си за трети мандат, съобщава АФП. 

В понеделник той регистрира кандидатурата си на изборите, насрочени за 28 юли. Хиляди поддръжници се събраха на събитието зад него и управляващата Обединена социалистическа партия на Венецуела.

"Трогнат съм от такова признание от страна на хората към един скромен работник от кварталите на Каракас", каза Мадуро, носейки снимка на своя революционен ментор, покойния венецуелски лидер Уго Чавес.

Бившият шофьор на автобус, на власт от 11 години на власт се стреми към още един шестгодишен мандат, на фона на обвиненията за пълен авторитаризъм и репресии срещу опозицията.

В същото време, опозицията е с блокиран кандидат само часове, докато времето зса регистрация изтече.

Опозиционният кандидат за президент на Венецуела посочи друга кандидатура за поста

Опозиционният кандидат за президент на Венецуела посочи друга кандидатура за поста

Мачадо бе дисквалифицирана от вота и не може да се яви

Опозиционният кандидат за президент на Венецуела Мария Корина Мачадо посочи в петък заместник в кандидатурата си, докато се бори срещу забраната на правителството да се кандидатира за поста. 

Мачадо направи съобщението два дни, след като властите арестуваха двама от нейните предизборни служители и издадоха заповеди за още седем, обвинявайки ги във връзки с предполагаем антиправителствен заговор.

Тя каза пред репортери, че преподавателят от колежа Корина Йорис ще бъде регистрирана като кандидат за президент на нейната опозиционна фракция преди крайния срок в понеделник.

Управляващата партия във Венецуела издигна Николас Мадуро за президент

Управляващата партия във Венецуела издигна Николас Мадуро за президент

Той ще се бори за трети мандат начело на южноамериканската страна