Върховният съд на Венецуела в петък дисквалифицира лидера на опозицията Мария Корина Мачадо от участие в изборите тази година, съобщава АФП.

Съдът потвърди 15-годишната забрана на 56-годишната Мачадо да заема публична длъжност. Също така не допуска и евентуалния заместник от опозицията - бившия кандидат за президент Енрике Каприлес, който преди години заради протести срещу управляващите бе арестуван.

Съединените щати и други държави многократно са призовавали за възстановяване на дисквалифицирани опозиционни кандидати преди изборите, за които все още не е определена дата.

Правителството на Мадуро и опозицията се споразумяха в разговори в Барбадос миналата година да проведат свободен и честен вот през 2024 г. с присъствието на международни наблюдатели.

Заради това споразумение Съединените щати смекчиха санкциите срещу Венецуела, позволявайки на Chevron да възобнови ограничен добив на петрол като част от усилията да задържи световните цени, докато Западът налагаше санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Това доведе и до размяна на затворници.

Chevron и Венецуела подписват сделка за увеличаване на производството на петрол

Chevron и Венецуела подписват сделка за увеличаване на производството на петрол

Министърът на петрола на Венецуела: Смесени компании и производство на петрол, както винаги сме правили

Но Върховният съд каза, че в петък Мачадо е дисквалифицирана заради участието си в корупционен заговор, организиран от Хуан Гуайдо.

Гуайдо, който сега е в изгнание, беше признат от десетки държави за легитимен победител на изборите през 2018 г., на които Мадуро беше встъпил в длъжност за втори пореден мандат въпреки твърденията за измами.

В решението си срещу Мачадо съдът каза, че заговорът на Гуайдо е довел до "престъпна блокада на Боливарска република Венецуела, както и до безсрамно отнемане на компаниите и богатството на венецуелския народ в чужбина, със съучастието на корумпирани правителства ."

Мачадо е яростен противник на "чавизма", марката популистка лява идеология, оставена от бившия президент Уго Чавес и поддържана от Мадуро. Тя спечели огромна подкрепа на първичните избори миналия октомври, които я потвърдиха като опозиционен кандидат за президент, въпреки дисквалифицирането ѝ от държавните институции за предполагаема корупция - обвинение, широко смятано за измислено - и за подкрепа на санкции срещу Каракас.

Каприлес също беше кандидат в първичния вот, ръководен от опозицията, но остана настрана в полза на Мачадо. Той беше разглеждан като възможен заместник, ако тя бъде възпрепятствана да се кандидатира.

Осъдиха венецуелски опозиционер за атаката с дрон срещу Николас Мадуро

Осъдиха венецуелски опозиционер за атаката с дрон срещу Николас Мадуро

Хуан Рекесен получи присъда от осем години затвор

Преизбирането на Мадуро през 2018 г. беше посрещнато със санкции.

След споразумението от Барбадос и под натиска на Съединените щати Върховният съд създаде механизъм, чрез който бъдещите кандидати да оспорват своята дисквалификация.

Мачадо подаде жалба срещу нейната недопустимост по механизма, но Каприлес използва различен начин за обжалване - причината, посочена от съда в петък, за да потвърди забраната му.

"Днес, повече от всякога, нека нищо и никой не ни отстрани от изборния маршрут, написа Каприлес на X след решението. 2024 трябва да бъде годината на венецуелския народ."

Мадуро обяви впечатляваща победа на социалистите на местните избори във Венецуела

Мадуро обяви впечатляваща победа на социалистите на местните избори във Венецуела

Само 41,8% от регистрираните избиратели отидоха да гласуват

Мадуро в четвъртък каза, че споразумението от Барбадос е "мъртво", след като правителствените власти твърдят, че са осуетили множество заговори за неговото убийство.

Мадуро не е потвърдил, че ще се кандидатира за трети мандат, но се очаква да го направи.