Венецуелският опозиционен лидер Мария Корина Мачадо има огромна преднина при преброяването на гласовете в понеделник вечерта за първичните избори на опозицията в южноамериканската страна. Тя получава 92,56% подкрепа при близо 65% от преброени бюлетини, съобщава "Ройтерс".

Мачадо обяви победа през нощта, след като първоначалното преброяване на около една четвърт от подадените бюлетини в неделното състезание показа, че тя е спечелила с подобна разлика.

Припомняме, че на Мария Корина Мачадо, лидер на опозицията във Венецуела, бе забранено през юли да заема публични длъжности в продължение на 15 години.

Предишната забрана на Мачадо бе удължена, след като тя е подкрепила американските санкции срещу правителството на Мадуро и по-специално срещу бившия опозиционен лидер Хуан Гуайдо.

Според Мачадо с тази забрана Мадуро е показал, че правителството му се е "провалило". "Това показва само едно нещо: те знаят, че са били победени. Бих казала на режима: "Отчаянието е много лош съветник", а изглежда, че те са много отчаяни, тъй като правят грешка след грешка", заяви опозиционният лидер.

Мачадо води в допитването за предварителните президентски избори сред 13 кандидати, като наред с други изпреварва и настоящия венецуелски лидер Николас Мадуро.

Венецуела възобновява доставките на петрол след вдигането на санкциите

Венецуела възобновява доставките на петрол след вдигането на санкциите

Но САЩ не отмениха всички ограничения

На друг опозиционен кандидат, бившия губернатор на щата Миранда Енрике Каприлес, също беше забранено да се кандидатира за поста в продължение на 15 години.

Допитване, проведено от фирмата ORC Consultores, показа, че Мачадо ще спечели 46,4% от гласовете през май 2023 г., в сравнение с 35,4% през ноември 2022 г.

Очаква се президентските избори във Венецуела да се проведат през 2024 г.

След обявяването на политическо споразумение между представители на Мадуро и Единната платформа, САЩ отмениха някои санкции, наложени на Венецуела.