Националният избирателен съвет на Венецуела присъди победа на управляващата Социалистическа партия в 20 губернаторства и три на опозиционни политици след провелите се местни и регионални избори в страната, предаде "Ройтерс".

Малко след публикуването на първите резултати, левият президент Николас Мадуро отпразнува триумфа на правителството.

"Победата е впечатляваща", настоя Мадуро, заобиколен от привърженици, добавяйки, че "добрите победи трябва да се празнуват".

Венецуела провежда регионални избори

Венецуела провежда регионални избори

Мадуро призова ЕС да уважи вота

Резултатите са поражение за водачите на опозицията, които се върнаха в битката след бойкота на президентските избори през 2018 г. и изборите за Конгрес през 2020 г., като се аргументираха, че честният вот е бил невъзможен заради фалшификации и сплашване от насилствени банди, лоялни на Мадуро.

Тази година опозиционните политици решиха да участват в изборите, след като бяха разочаровани от провала на санкциите на САЩ да отстранят Мадуро, както и насърчени от присъствието на изборни наблюдатели от Европейския съюз.

Само 41,8% от регистрираните избиратели отидоха да гласуват в неделя, което се равнява на около 8,1 млн. души, уточни висшият избирателен орган на южноамериканската страна.

Мадуро няма да подновява преговорите с опозицията

Мадуро няма да подновява преговорите с опозицията

Политическата криза във Венецуела се заплита

По време на гласуването са били регистрирани "малки и изолирани проблеми", обяви Националният избирателен съвет по-рано през деня.

На регионалните избори през 2017 г. управляващата партия спечели 19 губернаторски места, докато опозиционните политици взеха четири.

Единственият кметски резултат, обявен в първия бюлетин на Националния избирателен съвет, дойде от столицата Каракас, където управляващата партия също беше обявена за победител.

Гражданите гласуваха за над 3 000 губернатори, кметове и градски съвети в цялата страна, като 21 млн. венецуелци бяха регистрирани за участие в изборите.

ЕС праща наблюдатели за изборите във Венецуела

ЕС праща наблюдатели за изборите във Венецуела

Преговорите в Мексико засега не вървят към успешен край

Лошото представяне на опозицията може да навреди на способността ѝ да се състезава в президентските избори през 2024 г.

"Този ​​резултат е плачевен за опозицията", коментира Луис Висенте Леон, директор на местната консултантска фирма Datanalisis, в публикация в "Туитър".

Лидерът на опозицията и бивш кандидат за президент Енрике Каприлес, който предвождаше предизборната кампания на опозицията, написа в "Туитър", че оценка ще бъде направена, когато всички резултати бъдат публикувани, и не посочи повече подробности.

"Изводът от тези резултати е, че трябва да преосмислим досегашната си стратегия", подчерта Томас Гуанипа, кандидат на опозицията за кмет на Каракас.

"Това, което е неоспоримо, е, че по-голямата част от тази страна иска промяна и затова трябва да се борим", допълни Гуанипа.

Преговорите във Венецуела зациклиха

Преговорите във Венецуела зациклиха

Причината е екстрадирането на Алекс Сааб