Венецуелският опозиционен политик Хуан Рекесенс беше осъден на осем години затвор, информира БиБиСи. Той беше арестуван три дни след като дрон с експлозиви се взриви на военен парад, на който присъства президентът Николас Мадуро на 4 август 2018 г.

Президентът не пострада при атаката.

Хуан Рекесенс отрече да е замесен в инцидента, а семейството му твърди, че той е бил набелязан, защото е открит критик на правителството на Мадуро. Бивш студентски лидер, той стана добре известен с организирането на антиправителствени протести през 2014 г.

Той бе избран в Националното събрание, където си създаде име със страстни речи, в които каза, че няма да се откаже да се бори, докато г-н Мадуро не бъде отстранен от президентския пост.

Неговият адвокат Джоел Гарсия каза, че той е признат за виновен в заговор, без да дава повече подробности.

Обвиненията срещу г-н Рекесенс са свързани с инцидент на военен парад в Каракас през 2018 г.

Докато парадът беше в разгара си, малък дрон, носещ експлозиви, детонира във въздуха, недалеч от сцената, на която стояха президентът и висшите офицери на армията.

Бодигардовете на Мадуро се втурнаха да защитят президента и той и хората на сцената останаха невредими. Въпреки това седем членове на Националната гвардия бяха ранени в последвалите моменти, изпълнени с паника.

Самият г-н Мадуро побърза да обвини г-н Рекесенс и друг опозиционен депутат, Хулио Борхес, за атаката. Г-н Борхес, който живееше в изгнание, отхвърли обвинението като "фарс", но г-н Рекесенс беше задържан от тайната полиция.

Президентът Мадуро каза, че г-н Рекесенс е бил "един от най-лудите" заговорници срещу живота му и срещу него са повдигнати обвинения, вариращи от заговор до държавна измяна.

Неуспешен опит за атентат срещу президента на Венецуела
Обновена

Неуспешен опит за атентат срещу президента на Венецуела

Докато Николас Мадуро е произнасял реч…