Опозиционният кандидат за президент на Венецуела Мария Корина Мачадо посочи в петък заместник в кандидатурата си, докато се бори срещу забраната на правителството да се кандидатира за поста, съобщава АП.

Съобщението дойде, след като Мачадо беше изправена пред засилващи се политически репресии от страна на правителството на президента Николас Мадуро, както и на натиск от страна на чуждестранни лидери и други противници на правителството да се откаже от кандидатурата си.

Венецуела избира президент на 28 юли

Венецуела избира президент на 28 юли

Кандидатите за поста имат срок до 25 март да се регистрират

Мачадо направи съобщението два дни, след като властите арестуваха двама от нейните предизборни служители и издадоха заповеди за още седем, обвинявайки ги във връзки с предполагаем антиправителствен заговор.

Тя каза пред репортери, че преподавателят от колежа Корина Йорис ще бъде регистрирана като кандидат за президент на нейната опозиционна фракция преди крайния срок в понеделник.

Президентските избори са насрочени за 28 юли.

Мачадо няма да се оттегли от изборите във Венецуела, въпреки забраната

Мачадо няма да се оттегли от изборите във Венецуела, въпреки забраната

Няма да бъде заменена от друг кандидат на опозицията срещу Мадуро

Мачадо, бивш депутат, спечели с огромно мнозинство първичните избори през октомври, организирани от опозиционна фракция.

Но лоялният към управляващата партия Върховен трибунал на правосъдието през януари потвърди забраната ѝ да се кандидатира за длъжност и други критици на правителството я притиснаха да се оттегли, за да застане зад алтернативен кандидат.

Управляващата партия на Венецуела по-рано през март издигна Мадуро за свой кандидат на предстоящите избори в страната. Решението на Обединената социалистическа партия на Венецуела (PSUV) беше обявено от Диосдадо Кабело, смятан за номер две в управляващото движение, основано от покойния Уго Чавес.

Мадуро ще се бори за трети пореден мандат като президент.

Преизбирането му за шестгодишен мандат през 2018 г. не беше признато от Съединените щати и десетки други страни и беше посрещнато с поредица от санкции. Вместо това редица страни признаха неговия съперник в изборите Хуан Гуайдо за временен президент.

Венецуела дисквалифицира основен кандидат на опозицията за президент

Венецуела дисквалифицира основен кандидат на опозицията за президент

Съдът потвърди 15-годишната забрана на 56-годишната Мачадо да заема публична длъжност