През изминалата седмица ръководството на САЩ започна да изразява загриженост относно израелската тактика. В интервю за Си Ен Ен вчера държавният секретар Антъни Блинкън каза, че вярва, че Израел прави повече, за да защити цивилните, докато предприема офанзива в южната част на Газа, пише "Би Би Си".

"Казах им на израелците много ясно, когато бях там само преди седмица, че на юг не трябва да имаме повторение на това, което имахме на север по отношение на щетите за цивилни", каза Блинкън.

"И ние виждаме", продължи той, "че Израел ясно обозначава зони, които са безопасни зони, където няма да има стрелба или военни действия. Виждаме усилия да сме сигурни, че хората знаят къде трябва да отидат - и това не е целият град, а отделни квартали. Също така, че е положително.

Израел твърди, че е взел мерки за предупреждение на населението, включително публикуване на онлайн карти на Газа, показващи "безопастни" зони за евакуация и къде да отидат. Това е сложна система - районът е разделен на блокове - и жителите казват, че достъпът до информация е труден поради ограничена интернет услуга и прекъсвания на електрозахранването.

Служители на ООН последователно оспорват идеята, че има "безопасни зони" в Газа, наричайки това "опасен фалшив разказ".

"Това са малки парченца безплодна земя. Няма вода, няма удобства, няма подслон от студа, няма канализация", каза говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдър в интервю за BBC тази седмица.

Газа скара Израел и ООН

Газа скара Израел и ООН

Тел Авив обвини Гутериш в подкрепа за "Хамас"