Петербургският бизнесмен Вадим Беликов се опитал да подкупи с 250 хиляди евро лидера на нидерландската партия Splinter Фемке Мерел ван Коотен-Арисен, съобщи "Свободна Европа" с позоваване на холандската обществена телевизия NPO 1.

Ван Коотен-Арисен е отхвърлила предложението. Тя е информирала парламентарната служба за сигурност за опита на Беликов да я подкупи и е сезирала нидерландското контраразузнаване AIVD.

Засега не е ясно точно какво е целял руснакът, предлагайки подкупа. Самият Беликов е заявил пред представители на партията, че се интересува от правата на жените.

Нидерландия с близо 100-годишен рекорд - 37 партии участват на изборите

Нидерландия с близо 100-годишен рекорд - 37 партии участват на изборите

Изборите ще се проведат през март

Бизнесменът се е свързал с Коотен-Арисен преди парламентарните избори през март. Партията Splinter претърпя загуба на вота.

Нидерландското законодателство не забранява партиите да имат чуждестранни спонсори, но сумите над 4500 евро задължително се декларират.

Информацията за Вадим Беликов в медиите е оскъдна, но контактите му в социалните мрежи издават връзки във високите нива на политиката, включително с генералния секретар на ООН.

Според разследването на NPO 1, руснакът е свързан с редица близки до Кремъл организации, включително близките до Владимир Путин "Нощни вълци".

През миналата година политикът от популисткия "Форум за демокрация" Тиери Боде беше уличен във връзки с руснака Владимир Корнилов, за когото се уточнява, че работи за Путин. Боде стана известен като организатор на холандския референдум против асоциирането на Украйна с ЕС. Впоследствие беше разкрито, че допитването е станало обект на хибридна пропагандна кампания от страна на Кремъл и вотът на избирателите е бил манипулиран. Тогава Боде беше лидер на партията, но по-късно се оттегли, след като беше уличен в антисемитизъм и хомофобия.