Нидерландия потвърди близо 100-годишен рекорд - 37 политически партии ще участват на парламентарните избори през март, информира АФП.

Списъкът е одобрен от Холандския избирателен съвет. Той е най-дългият от 1922 г. и далеч по-голям от стандартите в страната.

Протестиращи в Нидерландия мразят всички "богати хора, които имат собствени жилища"

Протестиращи в Нидерландия мразят всички "богати хора, които имат собствени жилища"

Бунтуват се крайнодесни, хулигани, антиваксъри и хора трупали гняв с десетилетия

Либералната Народна партия за свобода и демокрация (VVD) на премиера Марк Рюте ще търси четвърти мандат с коалиционните си партньори.

Броят на партиите, подали молби за участие на изборите, е намален с повече от половина от 89.

Сред участващите партии е и ДЕНК, която представлява хората от турски произход, също партии, които представляват хората на възраст над 50 г. и млади хора, както и Партия за животните, която подкрепя правата на животните.

Невиждани безредици в Нидерландия от 40 г.

Невиждани безредици в Нидерландия от 40 г.

Властите извършиха стотици арести в няколко населени места през уикенда

Има също партия "Исус живее", както и партия Party Party, която се стреми към "повече позитивизъм в това общество" и предлага да се даде на всеки холандски гражданин по 10 000 евро в данъчни облекчения, за да се увеличат продажбите в засегнатите от коронавриуса барове и кафенета.

Холандските избори ще бъдат следени отблизо в Европа, тъй като са първият голям изборен тест на континента за политиките на правителството в борбата с коронавируса.

Правителството на Нидерландия подаде оставка

Правителството на Нидерландия подаде оставка

Днес премиерът Марк Рюте свика среща на кабинета

Изборите също ще са присъдата по казуса с правителството на Рюте, което бе принудено да подаде оставка през януари заради скандал. Хиляди родители бяха нечестно обвинени в злоупотреба със социални помощи.

Нидерландия отдавна разчита на полдер модела, при който правителството управлява с консенсус. Моделът е кръстен на полдерите (ниско разположени участъци от сушата, образуващи изкуствени хидроложки обекти, оградени с диги), които изискват внимателно управление. Тази политическа традиция включва коалиционни правителства с голям брой партии, които дълго преговарят за сформиране на коалиция, а също може да включва консултации между правителството, синдикатите и други партии.

В момента в парламента има депутати от 13 партии, включително и двама независими депутати.

Изборите обикновено се провеждат на един ден, но заради коронавируса ще се състоят от 15 до 17 март.

Скандал притиска правителството на Нидерландия да подаде оставка

Скандал притиска правителството на Нидерландия да подаде оставка

Причината е доклад, в който правителството се обвинява в лошо управление на финансова помощ за детска грижа