Холандският полицейски синдикат NPB предупреди, че могат да възникнат още безредици по време на демонстрации срещу карантинните мерки, пише "Гардиън".

Властите извършиха стотици арести в няколко населени места през уикенда.

Над 100 задържани след протеста в Амстердам

Над 100 задържани след протеста в Амстердам

Хиляди се надигнаха срещу ограниченията в страната

"Не сме виждали толкова много насилие от 40 г.", коментира пред телевизионната програма Nieuwsuur Коен Симерс, член на Изпълнителния съвет на синдиката.

Полицията използва водно оръдие, кучета и конна полиция за разпръскване на протест в централната част на Амстердам в неделя следобед. Близо 200 души, някои от тях хвърляха камъни и пиротехнически средства, са задържани в града.

25 арестувани и 3600 глобени за нарушения на вечерния час в Холандия

25 арестувани и 3600 глобени за нарушения на вечерния час в Холандия

Централен Амстердам е определен за "зона с висок риск", полицията може да претърсва хора за оръжия

В южния град Айндховен бяха разграбени магазини на железопътна гара, а също така бяха подпалени автомобили и велосипеди.

След като полицията обяви, че демонстрантите нарушават наложените от властите ограничения в борбата с коронавируса, "те извадиха оръжия от джобовете си и веднага атакуваха полицията", коментира кметът на Айндховен.

Премиерът Марк Рюте осъди безредиците като "престъпно насилие". По думите му това няма нищо общо с протест. Според него безредиците са затвърдили необходимостта от вечерен час.