25 души са арестувани и 3600 души са глобени за нарушения на нощния комендантски час в Холандия който влезе в сила в събота в опит да се овладее коронавируса, съобщава "Ройтерс".

Протест срещу мерките за блокиране е планиран за неделя следобед на централен площад в Амстердам, а кметът Фемке Халсема определи района като "зона с висок риск", за да даде на полицията правомощието да претърсва хора за оръжия.

Група младежи в пристанищното градче Урк са хвърляли бомбички и камъни по полицията и са подпалили временен център за тестове на COVID-19.

Миналата неделя на площад в Амстердам протестиращи се сблъскаха с полицаи на коне, което доведе до задържането на 143 души.

Полицията заяви, че тези, които са били арестувани в събота вечерта, са хора, които отказват да се приберат вкъщи или извършват актове на насилие.

Изключения от комендантския час, който продължава до 9 февруари, включват спешни медицински случаи, хора, изпълняващи основни дейности и хора, които разхождат кучетата си. Нарушителите могат да бъдат глобени с 95 евро.

Училищата и несъществените магазини са затворени в цялата страна от средата на декември след затварянето на барове и ресторанти два месеца по-рано. Към момента са ваксинирани общо 77 000 лекари и медицински сестри.

Блокади и спиране на пътувания в ЕС -  "това не е гранична политика, а здравна политика"

Блокади и спиране на пътувания в ЕС - "това не е гранична политика, а здравна политика"

Грубо нарушение в Холандия води до проблеми с работа, разрешителни и визи