Държави от Европейския съюз, включително Белгия, Франция, Португалия, Финландия, Холандия, Германия обявиха нови правила за пътувания и удължаване на блокади, съобщават "Дойче веле" и други медии в Европа.

Това последва дискусии между лидерите на ЕС относно ограничаването на несъществени пътувания през вътрешните граници на блока, за да се ограничи разпространението на коронавируса, особено мутациите, появили се от Великобритания, Южна Африка и Бразилия.

Въпреки че пътуването до ЕС вече е силно ограничено, считано от 24 януари, неделя, всеки, който пристига извън ЕС - което е възможно само за тези с основателни причини - ще трябва да си направи тест за COVID-19 преди заминаване.

ЕС вече блокира влизането в блока от Великобритания на всички, освен за товари или пътници, които пътуват по съществени причини.

Евролидерите ограничават несъществени пътувания, няма да затварят границите

Евролидерите ограничават несъществени пътувания, няма да затварят границите

Това обсъждат тази вечер евролидерите на видеоконференция на Европейския съвет

Белгия

От сряда Белгия забранява всички несъществени пътувания до 1 март, съобщи премиерът Александър Де Кроо. Това ще се отнася за всички сухопътни, морски и въздушни пътувания, но няма да засегне трансграничните работници или тези с най-важни здравословни или семейни причини.

От 27 януари хората, пътуващи до и от Белгия, ще трябва да предоставят основателна причина - като семейни задължения, работа или учене - за да могат да преминат границите.

"Когато хората пътуват, вирусът пътува с тях", каза премиерът в телевизионна пресконференция след заседание на националния кризисен комитет.

Също така, започвайки от понеделник, 25 януари, всички белгийци, които се връщат от Великобритания, Южна Америка или Южна Африка, ще трябва да поставят карантина за 10 дни и да направят PCR тест на първия и седмия ден.

Освен това нерезиденти, които желаят да пътуват до Белгия, ще трябва да представят два отрицателни PCR теста, преди заминаването и при пристигането. "Това не означава, че изграждаме стена около нашата страна", каза Де Кроо.

Основните работници и работещите в транспорта все още ще имат право да пътуват до други страни. Белгия също ще забрани несъществени пътувания до и извън страната от сряда, обясни той.

В момента гражданите и жителите, които се връщат в Белгия, трябва да направят тест COVID-19 при пристигане, да се самоизолират за една седмица и след това да направят нов тест. Всички останали пристигащи пътници също трябва да покажат отрицателен тест.

Белгийският министър на здравеопазването Франк Ванденбрук заяви, че човек, който има положителен тест за COVID-19, сега ще трябва да постави под карантина 10 дни, вместо седем, както се изискваше преди, "тъй като новият (британски) вариант е по-заразен."

Докато инфекциите и хоспитализациите понастоящем са стабилни и относително ниски в сравнение с някои европейски съседи, лидерите са особено обезпокоени, че нацията може да бъде уязвима от трансгранични инфекции, особено през февруарския ваканционен период.

Франция

От началото на неделя Франция ще изисква отрицателен PCR тест 72 часа преди заминаване за повечето европейци, коментира президентът Еманюел Макрон.

"Това не е гранична политика, а здравна политика", каза Клемент Бон, държавен секретар на страната по европейските въпроси. В разговор с телевизионния оператор Европа 1 той каза, че граничният контрол е необходим поради опасността, която представляват най-новите мутации в коронавируса.

Всеки от друга държава от ЕС, който иска да влезе във Франция, ще трябва да представи отрицателен тест за коронавирус, който е на не повече от 72 часа. Ще има изключения за тези, които живеят в гранични райони, и тези, които превозват стоки.

FranceInfo съобщи, че новите правила ще се прилагат и за пътници от страни в Европа, които не са част от ЕС.

Португалия

За да спре разпространението на варианта с Обединеното кралство, португалският премиер Антонио Коста заяви, че полетите до и от Обединеното кралство се преустановяват.

В телевизионно обръщение в четвъртък Коста каза, че мярката възнамерява "да намали риска от предаване на този вариант". Съобщението е след като португалското правителство проведе заседание на кабинета, за да обсъди затварянето на дневните грижи, училищата и университетите в отчаян опит да спре рязкото нарастване на случаите на коронавирус.

Също така се отправят призиви за отлагане на президентските избори в неделя.

Португалия отчете нов ежедневен рекорд в сряда - 14 647 потвърдени случая в рамките на 24 часа. "Особено драматичните" цифри, както ги нарече Коста, продължиха в четвъртък, като бяха съобщени 13 544 нови случая.

Коста каза, че британският вариант на вируса в момента представлява 20% от новите инфекции

Джонсън е информиран, че британският щам може да е по-смъртоносен

Джонсън е информиран, че британският щам може да е по-смъртоносен

Но според настоящите доказателства ваксините BioNTech и AstraZeneca са ефективни

Финландия

Финландското правителство заяви в петък, че ще въведе и по-строги разпоредби, започващи от 27 януари за влизащите в страната.

"Най-бързият начин е да се ограничат причините за влизане в страната", каза министърът на здравеопазването Криста Киуру на пресконференция и добави, че всички пътуващи ще бъдат изпратени на тест за коронавирус на границата.

Финландия, която е сред най-малко засегнатите държави в Европа, досега е открила 86 души с новите варианти.

Занапред Финландия ще ограничи влизането от всички страни от Шенген - където хората имат право да пътуват без граничен контрол - разрешавайки само основни пътувания за работа за услуги като здравни грижи и спешни служби.

Холандия

Полицейски час за ограничаване на разпространението на COVID-19 влезе в сила в Холандия между 21:00 ч. в събота и 4:30 ч. в неделя и е планирано да остане в сила всяка вечер до 10 февруари.

Освен това Холандия спира всички полети от Великобритания, Южна Африка и южноамериканските страни от събота.

Това е първи вечерен час след Втората световна война за страната. Всички членове на обществеността трябва да останат на закрито по време на комендантския час, с изключение на свързани с работа причини и извънредни ситуации, при които е разрешено освобождаване. Дори тогава човекът на улицата трябва да носи със себе си официален формуляр на правителството, който е попълнен правилно.

Нарушителите рискуват глоба от 95 евро, но няма да им бъде вписано в криминално досие. Тези, които са заловени с фалшифициран документ или са излъгали във формуляра си, за да избегнат ограничението, могат да бъдат наказани по-строго и биха могли да видят, досието им може да е засегнато по начин, който може да застраши способността им да получат определена работа или да се класират за разрешителни за пребиваване и визи.

Това бе предложено от излизащия премиер Марк Рюте и неговия министър на здравеопазването Уго де Йонге. 

Германия

Мерките с локдаун в Германия са удължени и затегнати до средата на февруари, тъй като страната се бори да се справи с втората си вълна на COVID-19.

Части от Източна Германия са засегнати и регистрират рекорден брой случаи на COVID през последните седмици.

Градът Майсен в Източна Германия е силно засегнат от вируса и се смята, че се дължи на местоположението му в близост до други места с огнища и поради високата средна възраст на гражданите.

Анафилактичен шок се наблюдава при 2,5 случая на 1 млн. ваксинирани с Moderna в САЩ

Анафилактичен шок се наблюдава при 2,5 случая на 1 млн. ваксинирани с Moderna в САЩ

Наблюдавани са 11 случая на тежки реакции на 1 млн. ваксинации с Pfizer/BioNTech