Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви в петък, че новият вариант на коронавирус, открит за първи път във Великобритания през декември, изглежда е по-смъртоносен от стария вариант, съобщават БиБиСи и ТАСС.

"Днес бяхме информирани, че освен че се разпространява по-бързо, сега изглежда също така, че има някои доказателства, че новият вариант, вариантът, който е идентифициран за първи път в Лондон и югоизток, може да бъде свързан с по-висока степен на смъртност", каза Джонсън на пресконференция. 

Евролидерите ограничават несъществени пътувания, няма да затварят границите

Евролидерите ограничават несъществени пътувания, няма да затварят границите

Това обсъждат тази вечер евролидерите на видеоконференция на Европейския съвет

Джонсън обаче посочи, че "всички настоящи доказателства" предполагат, че и двете ваксини, използвани понастоящем в Обединеното кралство, тези, разработени от Pfizer и BioNTech и AstraZeneca и Оксфордския университет, са ефективни срещу двата варианта, оригиналния и новия щам.

На свой ред, научният съветник на британското правителство сър Патрик Валанс заяви, че "в случая с известните досега щамове от 1000 души, заразени с коронавирус, умират средно 10 души". "Новият щам обаче увеличава броя на смъртните случаи до 13 на хиляда", каза той и добави, че все още става въпрос за предварителни данни.

Говорейки за по-високата предаваемост на "британската" мутация на коронавируса, Джонсън посочи също така факта, че броят на хоспитализираните в кралството в момента е почти 80% по-висок от пика на първата вълна. По думите му в момента в болниците има 38,5 хиляди души.

СЗО очаква 100 млн. заразени с COVID до края на януари

СЗО очаква 100 млн. заразени с COVID до края на януари

Ваксините са надежда, според Гебрейесус

Според Световната здравна организация тази мутация е била идентифицирана в югоизточната част на Англия през септември и към днешна дата случаи на заразяване с нея са регистрирани в десетки страни по света. В резултат на това много страни ограничиха въздушния трафик с Обединеното кралство.

Британското правителството предприе строги мерки за борба с инфекцията и обяви на 4 януари нова, вече трета, карантина. Най-строгите ограничителни мерки са допринесли за намаляване на броя на новите инфекции, но смъртността остава висока. Тази седмица антирекордът за броя на смъртните случаи на ден беше актуализиран два пъти. Общият брой на смъртните случаи от коронавирус във Великобритания е 95 981, което е най-големият показател в Европа.

Сър Патрик Валанс коментира, е по-загриженост за други два варианта, появили се в Южна Африка и Бразилия. "Те имат определени характеристики, което означава, че може да са по-малко податливи на ваксини. Те определено са по-притеснителни от този в Обединеното кралство в момента и ние трябва да продължим да го разглеждаме и да изучаваме това много внимателно."

5 млн. ваксинирани британци, 38 000 новозаразени с коронавирус

5 млн. ваксинирани британци, 38 000 новозаразени с коронавирус

Скоростта е 200 ваксинирани в минута, доволен Джонсън