Въвеждането на имунизационни паспорти, разпределението на ваксините срещу коронавирус и възможни забрани за пътуване с цел ограничение разпространението на коронавируса. Това обсъдиха тази вечер евролидерите на видеоконференция на Европейския съвет.

Въпреки вероятността да бъде наложена временна забрана за пътуващи от Великобритания заради новия, "британски" щам, ще бъдат ограничени считаните за по-несъществени пътувания.

Евролидерите искат да се избегне ново затваряне на граници, защото ще се стигне отново до ненужен хаос по границите. 

Това е заявил висш служител на ЕС и дипломат от ЕС, цитиран от Politico. По-късно председателят на Европейския съвет Шарл Мишел потвърди казаното.

По думите му, ЕС е убеден, че трябва да държи отворени границите си.  Лидерите на ЕС също така искат ваксинацията да се ускори.  ЕС трябва да да се споразумее за сертификати за ваксини за медицински цели. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че здравната ситуация в Европа е много сериозна и имаме нужда от целенасочени мерки.

ЕС реши в четвъртък да отложи издаването на сертификати за ваксинация на хора, имунизирани срещу COVID-19. Лидерите искат добавяне на нова категория към карта, показваща рисковите зони. Регионите ще бъдат оцветени в "тъмно червено". Това ще се отнася до местата в ЕС, където вирусът се разпространява много бързо.

В срещата участва и българския премиер Бойко Борисов, който по-късно даде отделно изявление.

Снимка 514995

Източник: МС

За съжаление вирусът мутира и няма общо правило, по което да се действа и затова eвропейските държави трябва да сме гъвкави и да действаме заедно. Това написа във Фейсбук" премиерът след конференцията.

Мишел по-рано не изключи възможността в Европейския съюз да се въведат паспорти за ваксинация срещу COVID-19, позволяващи свободното пътуване, което ще е достъпно само за ваксинираните.

Шарл Мишел не изключва въвеждането на ваксинационни паспорти

Шарл Мишел не изключва въвеждането на ваксинационни паспорти

Темата ще бъде обсъдена от лидерите на ЕС...

Той добави, че темата е чувствителна и трябва да бъде обсъдена, което ще бъде направено от лидерите на страните от ЕС през следващата седмица.

В интервю пред обществена телевизия в Нидерландия Мишел коментира, че подобна дискусия може да има два аспекта. Първият е дали държавите от съюза се съгласяват по принцип да въведат сертификат за ваксинация. Вторият - ако е така, кога може да се направи това.

 Урсула фон дер Лайен приветства инициативата на гръцкото правителство, позволяваща на ваксинираните хора да пътуват свободно, и призова за взаимно признат "ваксинационен сертификат" в страните от Европейския съюз.

Фон дер Лайен приветства въвеждане на "ваксинационен сертификат" в ЕС

Фон дер Лайен приветства въвеждане на "ваксинационен сертификат" в ЕС

"Медицинско изискване, доказва ваксиниране", трябва да се ваксинира "бързо и масово"