За съжаление вирусът мутира и няма общо правило, по което да се действа и затова eвропейските държави трябва да сме гъвкави и да действаме заедно. Това написа във Фейсбук" премиерът Бойко Борисов след видеоконференцията на Европейския съвет.

Много тревожни са информациите, които колеги споделиха на днешния Европейски съвет.

Регистрират се огромен брой заразени и смъртни случаи. Претоварена е здравната система. Трупат се огромни външни дългове и се наблюдава спад на БВП. След здравната криза във всички случаи ще има и много тежка финансова и икономическа криза. Тези свои очаквания е споделил премиерът.

Евролидерите ограничават несъществени пътувания, няма да затварят границите

Евролидерите ограничават несъществени пътувания, няма да затварят границите

Това обсъждат тази вечер евролидерите на видеоконференция на Европейския съвет

Надявам се, че големите количества ваксини, които сме платили, в следващите месеци ще дойдат в България. Европейската агенция по лекарства и Европейската комисия работят за увеличаване на производителния капацитет на компаниите.

Министър-председателят акцентира и върху друга тема, която бе разгледана на Съвета - забавянето на ваксинациите в част от държавите членки. Премиерът Борисов беше категоричен, че ваксинационният план в България се осъществява по най-разумния и балансиран, правилен начин, като включително се гарантира, че получилите първата доза от ваксината граждани, ще получат и втората доза.

По отношение на единния пазар и свободното движение при надграждане на мерките за овладяване на пандемията премиерът Бойко Борисов, че ние като държава сме готови и с дигитален паспорт, и със сертификат за ваксинация.

"Но аз мисля, че това много трудно ще стане, защото по отношение на единния пазар имаме свободно движение на хора. Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но към момента не мисля, че ще се вземе такова решение", посочи още министър-председателят Бойко Борисов.

Бойко Борисов не отваря ресторантите и нощните клубове

Бойко Борисов не отваря ресторантите и нощните клубове

Склонен е на компромис само за учениците