Правителството на Нидерландия подаде оставка, съобщава "Дойче веле", позовавайки се на местната медия NOS.

Днес премиерът Марк Рюте свика среща на кабинета. Той ще подаде оставката на кабинета пред крал Вилем-Александър по-късно днес. 

Причината за оставката е доклад, в който правителството се обвинява в лошо управление на финансова помощ за детска грижа в периода от 2013 до 2019 г. Това е тласнало хиляди семейства във финансова криза.

Скандал притиска правителството на Нидерландия да подаде оставка

Скандал притиска правителството на Нидерландия да подаде оставка

Причината е доклад, в който правителството се обвинява в лошо управление на финансова помощ за детска грижа

Парламентарна проверка през миналия месец е заключила, че е допусната "безпрецедентна несправедливост", която засегнала невинни семейства, които често са били принуждавани да връщат десетки хиляди евро отпуснати субсидии, довело до безработица, фалит и развод.

Рюте, който е на власт от 2010 г. и общо трети мандат, коментира в края на миналия месец, че случаят, който е от почти десет години, е "скандален". Изплатена е компенсация от най-малко 30 000 евро на 10 000 семейства.

Тази седмица семействата обвиниха петима политици за ролята им в лошото управление.

Разследващата парламентарна комисия също е установила, че данъчните власти безмилостно са поискали да се възстановят изплатените субсидии, като дори не е дадена възможност на семействата да покажат, че са невинни.

Натискът върху четирипартийната коалиция да подаде оставка се увеличи вчера, когато лидерът на опозиционната Партия на труда Лодевик Ашер подаде оставка.

Въпреки скандала социологическите проучвания показват, че правителството се радва на 2/3 подкрепа сред холандците.

Нидерландия ще проведе парламентарни избори на 17 март.