Кабинетът на премиера на Нидерландия Марк Рюте обмисля колективна оставка, информира "Ройтерс".

Причината е доклад, в който правителството се обвинява в лошо управление на финансова помощ за детска грижа. Това е тласнало хиляди семейства във финансова криза.

Парламентарна проверка през миналия месец е заключила, че е допусната "безпрецедентна несправедливост", която засегнала невинни семейства, които често са били принуждавани да връщат десетки хиляди евро отпуснати субсидии, довело до безработица, фалит и развод.

Рюте, който е на власт от 2010 г., коментира в края на миналия месец, че случаят, който е от почти десет години, е "скандален". Изплатена е компенсация от най-малко 30 000 евро на 10 000 семейства.

Тази седмица семействата обвиниха петима политици за ролята им в лошото управление. Сред тях са финансовият министър Вопке Хоекстра и икономическият министър Ерик Вибес.

Социологическите проучвания показват, че правителството на Рюте е одобрявано от 2/3 от холандците. Но политолози коментират, че натискът върху правителството да подаде оставка расте, след като Лодевик Ашер подаде оставка като председател на опозиционната Партия на труда. Ашер обяви, че няма да участва на парламентарните избори на 17 март, тъй като смята, че частично е отговорен за скандала.

Ашер, който бе министър на социалната грижа, когато партията му бе в коалиция с предишния кабинет на Рюте, не само оказва по-голям натиск върху кабинета, но също и върху лидерите на партиите, според експерти.

Рюте свиква кризисни разговори на кабинета в петък.

Разследващата парламентарна комисия също е установила, че данъчните власти безмилостно са поискали да се възстановят изплатените субсидии, като дори не е дадена възможност на семействата да покажат, че са невинни.

Според политолози скандалът вероятно няма да засегне Рюте на изборите след два месеца заради действията му в борбата с коронавируса.

На въпрос за възможна оставка, Рюте отговори във вторник, че кабинетът му остава напълно способен да направлява здравната криза с коронавируса, дори и ако подаде оставка и продължи да действа като временно правителство.