Бунтовете срещу комендантския час в Нидерландия продължават няколко вечери, като насилието се подбужда в различни градове чрез социални мрежи. Продължаващите вълнения шокираха обикновено мирната страна.

Съобщенията в групите за борба с комендантския час в Telegram и други социални медийни платформи показват "анти-естаблишмънт" и общ гняв към политици, полиция и журналисти. В съобщенията в Telegram протестиращите изразяват омраза към всички "онези богати хора, които притежават собствените жилища", пише "Дойче веле".

"Вземете колкото се може повече бомбички, бензин и всичко останало със себе си и уведомете всичките си приятели, че ще унищожим този комендантски час! Днес нашият план е да унищожим полицията...", пише потребител в групата на Telegram.

Каналът в социалните медии се използва от бунтовници срещу комендантския час в цялата страна и съдържа съобщения, обявяващи къде ще се състоят безредици тази нощ, видеоклипове от горящи коли и сгради, както и списък с имена и адреси на холандски министри.

Протестите започнаха като демонстрация срещу нов комендантски час от 21:00 до 4:30 ч. местно време, който бе въведен миналата събота, за да ограничи разпространението на COVID-19. Случаите и смъртните случаи бавно намаляват след въвеждането на пълно блокиране на 15 декември миналата година, но здравните служители смятат, че сега е необходима още по-строга мярка поради бързото разпространение на варианта в Обединеното кралство и други нови мутации на коронавируса.

Това е първият комендантски час в Холандия след тези по време на нацистката окупация през Втората световна война.

Протестите бързо прераснаха в насилие. В различни градове - включително Хага, Тилбург, Енсхеде, Венло, Рьормонд, Амстердам, Ротердам и Хертогенбош - бунтовниците се сблъскват с полицията, която използва коне, кучета, водни оръдия и сълзотворен газ, за ​​да контролира ситуацията. Протестиращите разграбиха супермаркети и унищожиха витрини. В Енсхеде във вторник вечерта те нападнаха болница, а в Тилбург магазин за дрехи бе унищожен с бомбички. Преди това в град Урк - малък риболовен град - подпалиха правителствено съоръжение за тестване на COVID-19.

Във вторник полицията арестува 131 души в Холандия - главно за публично посегателство и подстрекателство към насилие чрез социални медии. Повечето от арестите - общо 81 - са извършени в пристанищния град Ротердам.

Въпреки че бяха нападани болници и полицаи, полицията заключи в сряда, че като цяло четвъртата вечер на протестите срещу комендантския час е много по-спокойна от предишните дни. Нивото на насилие обаче шокира нормално мирната нация. Гражданите се страхуват да напуснат домовете си в кварталите, където се предвиждат сблъсъци, а гневът срещу протестиращите като цяло е голям.

"Притеснена съм от тази свирепост", казва Диан ван Гамерен, ръководител в полицията в Хертогенбош, един от градовете, в които станаха безредици във вторник. Сега протестиращите носят ножове и електрошокове и хвърлят камъни по полицията, казва ван Гамерен. Нейното звено е арестувало над 50 души през последните няколко дни. "Невинните цивилни са жертвите на техните действия", допълва тя.

Насилието вече няма много общо с COVID-19, коментира ван Гамерен, "няма нищо общо с правото на демонстрация, това са сблъсъци с престъпни хора, които иска единствено насилие".

25 арестувани и 3600 глобени за нарушения на вечерния час в Холандия

25 арестувани и 3600 глобени за нарушения на вечерния час в Холандия

Централен Амстердам е определен за "зона с висок риск", полицията може да претърсва хора за оръжия

Сред протестиращите са крайнодесни екстремисти, хулигани, хора отричащи съществуването на COVID-19 и политически протестиращи, на повърхността не изглежда да има обединяваща мотивация зад бунтовете, но така ли е наистина, пише "Евронюз".

"Има връзка и това е недоверие към правителството, омраза към правителството и дори по-широко, омраза и недоверие, когато става въпрос за всякакви обществени институции", обяснява д-р Джеле ван Буурен, доцент в университета в Лайден и експерт по въпросите на сигурността и конспирацията. "Това недоверие, тази омраза се подхранва през годините от различни оплаквания, гняв, лоши преживявания и мотивации. И затова е толкова трудно да се групира този феномен. Наистина е еклектично"

Някои от първите участващи бяха протестиращи срещу опасения относно действията на страната с пандемията от коронавирус. След оставка по-рано този месец, удареното от скандал правителство на премиера Марк Рюте, което в момента работи като служебна администрация, трябваше да поиска одобрението на законодателите за налагане на нови ограничения, свързани с пандемията.

И все пак, социологическите проучвания показват, че по-голямата част от холандското население подкрепя подхода на правителството, но това не означава, че те са съгласни с посоката, която страната поема като цяло. "Има повече хора, които повече или по-малко приемат политиките за справяне с пандемията; не защото ги харесват, а защото смятат, че просто са необходими", каза ван Буурен. "Но те също са много критични към някои аспекти на холандската политика през последните 10, 15, 20 години."

Според него много обществени проблеми са кипели много преди да прераснат в насилието, наблюдавано в Нидерлнадия тази седмица. Несигурността при заетостта и по-специално гъвкавите договори, деморализираха младите хора.

Жилищата също стават все по-скъпи за мнозина, недоволството от ЕС също забележимо започва да се увеличава, както и критиките към имиграционните политики на страната.

Над 100 задържани след протеста в Амстердам

Над 100 задържани след протеста в Амстердам

Хиляди се надигнаха срещу ограниченията в страната

"Освен това, например, има група хора, по-скоро от движението на Ню Ейдж, които винаги са били много критични по отношение на големите фармацевтични компании, а също и по отношение на ваксинацията", обясни ван Буурен. "И така, те също скочиха на този влак, но от друга гледна точка."

На въпрос, дали насилието на "анти-естаблишмънт", отричащи коронавируса и антиваксърски тенденции, е пример за трансатлантическата зараза на тръмпистките идеи или това е по-скоро вътрешна тенденция, той обясни, че "това е нещо вътрешно, защото този подтекст на недоволни граждани, гневни граждани, хора, които мразят системата, вече е част от холандското общество", каза той.

"Един от първите признаци, например, беше по време на изборите през 2002 г., на които бе убит Пим Фортейн". Десният политик Фортейн бе застрелян пред радиостанция в Хилверсум, Северна Холандия, девет дни преди общите избори през 2002 г. Убиецът му Фолкерт ван дер Грааф е крайно ляв активист, който по време на процеса заяви, че действал, защото Фортейн използвал мюсюлманите като изкупителна жертва срещу проблемите в холандското общество.

Покушението шокира страната и разкри дълбоки разделения в холандското общество. "За много хора това беше доста неочаквано. Вярата бе, че живеем в нещо почти като рай, но изведнъж се оказа, че има голяма група в обществото, където имаше напълно различна перспектива за това как се справя обществото", допълва ван Буурен.

"Това разделение в обществото, понякога е по-явно и по-видимо. Понякога става по-политизирано, защото има политическо представителство, това бе Пим Фортейн преди 20 години, по-късно се намеси Герт Вилдерс". 

Това не означава, че това, което в момента се проявява в Холандия, се случва изолирано. "Това е нещо вътрешно, но е в рамките на по-широка международна тенденция, която виждате в Съединените щати, но и в други европейски страни. Крайно десният популизъм, конспиративни теории... недоверие към медиите, това също е международен феномен".

Междувременнов холандските монарси публикуваха в сряда изявление във Facebook, Кралица Максима и крал Вилем-Александър благодарят на полицията и реагиращите граждани след нощите на безредици. "Нашите големи благодарности са за цялата полиция, първа помощ и служители на общините, които са ангажирани с нашата безопасност. При трудни обстоятелства вършите фантастична работа! Ние симпатизираме на всички предприемачи и други, засегнати от насилието. Ние сме впечатлени от всички сърдечни действия на хората да си помагат. Заедно ще преминем през това."

Холандският кралски дом отбелязва, че "от въвеждането на комендантския час на 23 януари в различни градове в Холандия е неспокойно. По време на сътресенията бяха разграбени магазини, опожарени коли и автобусни спирки, камери и велосипеди бяха унищожени. Полицията арестува няколкостотин души, а полицията за борба с безредиците бе разположена на различни места."

Невиждани безредици в Нидерландия от 40 г.

Невиждани безредици в Нидерландия от 40 г.

Властите извършиха стотици арести в няколко населени места през уикенда

Помощници на гражданското общество - по улиците на холандските градове имаше редица участници от гражданското общество, пише "Дойче веле".

Тихо Онг, ръководител на екип от RADAR, организация с нестопанска цел, която се бори за холандско общество без дискриминация, заяви, че все още не е ясно кои точно са протесторащите и за какво се борят. "Това е много разнообразна група. Правят го по различни причини - отчасти поради чувството за изключване от обществото, но може би и защото им е скучно ... може би им е забавно да се бият с полицията."

За Джоан, която бе на определеното място за протести в квартал Билмер в Амстердам като част от неофициална квартална наблюдателна група, протестите са основно от разочарование. Тя може да разбере младите хора в нейния регион, на които се опитва да помогне. "Това ме поглъща напълно. Да, ядосан съм, че правителството реши, че не мога да отида и да вечерям с приятел след работа заради полицейския час. Разбирам разочарованието им, но също така искам да предотвратя пропиляване на бъдещето им, като част от една жестока нощ".

Ръководителят на полицията ван Гамерен коментира, че полицията разчита и на нормалните членове на обществото, за да помогне за успокояване на ситуацията. В Хертогенбош полицията получи необичайна помощ - футболни фенове от ФК "Ден Бош", група, с която полицаи често се занимава заради хулигански прояви по време на мачове. Футболните фенове решиха да преминат по улиците на града, за да подкрепят полицията, която им даде оранжеви жилетки за идентификация.

В Маастрихт се събраха повече футболни привърженици, които да се противопоставят на бунтовете. А в Амстердам активистът срещу расизма Кунта Ринчо разговаря с полицията и групи младежи, които се събират на площада в квартал Билмер малко преди да започне полицейският час. Тук бе обявен голям протест срещу комендантския час, а социалните медии прогнозираха плячкосване на голям магазин за електроника, MediaMarkt.

Други групи се опитват да помогнат за щетите, нанесени по време на протестите. В Урк, където бе опожарен тестовият център за COVID-19, младите жители започнаха кампания за масово финансиране за набиране на пари за реконструкция. Групата се надяваше да събере 10 000 евро, които според тях няма да бъдат достатъчни, за да поемат всички финансови разходи, причинени от онези, които са запалили пожара, но показват "добрата страна на младите  в Урк". По време на публикуването на статията те почти са постигнали целта си, като събраха 9 600 евро.

Друга група събра 100 000 евро за възстановяване на унищожения магазин на магазинер в Ден Бош. И ако всичко друго се провали, полицията е там, за да се опита да възпира по-нататъшно насилие. "Готови сме да продължим да защитаваме", коментира шефът на полицията ван Гамерен от Хертогенбош.

Правителството на Нидерландия се зарича да не отстъпва пред бунтуващата се "измет"

Правителството на Нидерландия се зарича да не отстъпва пред бунтуващата се "измет"

"Измет върши това", а не истински протестиращи"