Правителството на Нидерландия няма да отстъпи от наложения от него вечерен час заради коронавируса въпреки трите нощи на размирици от "измет". Това обявиха министри след най-масовите и насилствени безредици в Холандия от четири десетилетия насам, информира "Франс прес".

Холандската полиция арестува още 184 души през нощта, като задържаните вече са общо над 400 души, след като Нидерландия наложи първия си полицейски час след Втората световна война.

Протестите в Нидерландия срещу локдауна продължават

Протестите в Нидерландия срещу локдауна продължават

Най-малко 150 души са арестувани

Най-малко 10 полицаи също бяха ранени при последните сблъсъци снощи, в които бяха ограбени магазини и опожарени коли в различни градове, включително Ротердам, Амстердам и Ден Бош.

Няколко града предоставиха на полицията допълнителни правомощия на фона на информации, че в социалните мрежи се организират за тази вечер нови протести срещу полицейския час, който е в сила от 21:00 до 4:30 часа.

"Не капитулирате пред хора, които разбиват витрини на магазини", изтъкна министърът на финансите Уопке Хьокстра пред националната телеграфна агенция ANP.

"Измет върши това", а не истински протестиращи, настоя той.

Невиждани безредици в Нидерландия от 40 г.

Невиждани безредици в Нидерландия от 40 г.

Властите извършиха стотици арести в няколко населени места през уикенда

Министърът на правосъдието Ферд Граперхаус също подчерта, че правителството ще остави вечерния час в сила. Той трябва да продължи поне до 9 февруари, което според правителството е жизненоважна стъпка за намаляване на заразените с новия коронавирус (COVID-19).

Полицейските синдикати ги определиха като най-тежките размирици от четири десетилетия, визирайки сблъсъци с незаконно настанили се през 1980-те години, когато те бяха изгонени от незаконно окупирани сгради.

Началникът на холандската полиция Хенк ван Есен осъди насилието, като заяви, че "това вече няма нищо общо с правото на демонстрация".

Премиерът Марк Рюте написа в "Туитър", че "престъпното насилие трябва да спре".

Нидерландия за пръв път въвежда вечерен час за ограничаване на коронавируса

Нидерландия за пръв път въвежда вечерен час за ограничаване на коронавируса

Ще продължи до 10 февруари

Правителството обяви вечерния час миналата седмица и мярката беше подкрепена от мнозинството депутати в парламента.

Страната вече беше въвела най-строгите си мерки от началото на епидемията, като баровете и ресторантите бяха затворени през октомври, а училищата и магазините, които не продават стоки от първа необходимост, бяха затворени от декември.

Повече от 13 600 души са починали в Холандия от началото на епидемията.

Правителството на Нидерландия подаде оставка

Правителството на Нидерландия подаде оставка

Днес премиерът Марк Рюте свика среща на кабинета