Нидерландия ще въведе национален вечерен час от петък за първи път по време на пандемията от коронавируса в опит да спре разпространението на болестта. Това обяви премиерът Марк Рюте, цитиран от "Франс прес".

Вечерният час ще обхваща часовете от 20:30 вечерта до 4:30 сутринта и ще продължи до 10 февруари, уточни Руте на пресконференция и добави, че ще потърси подкрепата на парламента за мярката.

Холандия също така ще забрани полетите от Великобритания, Южна Африка и Южна Америка от 23 януари, тъй като се засилва притеснението за разпространението на щамовете на COVID-19, каза Рюте.

"Най-важната мярка е, че възнамеряваме да въведем вечерен час. Това означава забрана за излизане навън между определени часове", уточни Руте, докато обявяваше новите мерки.

"Разбира се, не можем и не искаме да предприемем такава драстична стъпка без одобрението на парламента. Ако има достатъчна подкрепа, само тогава ние ще вземем окончателно решение", отбеляза холандският премиер.

Правителството на Нидерландия подаде оставка

Правителството на Нидерландия подаде оставка

Днес премиерът Марк Рюте свика среща на кабинета

Той и правителството му подадоха оставка в петък заради скандал, свързан с данъчни облекчения за деца, но остават в качеството на служебен кабинет до изборите в средата на март с правомощието да вземат решения за мерки във вразка с коронавируса.

В Холандия вече са в сила най-строгите мерки от началото на пандемията, включително затварянето на училища и магазини, които не продават стоки от първа необходимост.