Основна задача е създаването на палестинска държава през 2008 година. Това посочи като основен извод Бан Ки Мун след приключване срещата по Близкоизточния въпрос, състояла се в рамките на т.нар. „квартет": ООН, Русия, САЩ и Великобритания.

Главна задача през 2008 година се явява създаването на палестинска държава по пътя на преговорите и ние още веднъж ще подчертаем, че е необходимо да се приложат всички усилия разговорите да продължат и насилието в Западния бряг на река Йордан и сектора Газа да спре". Това заявява главният секретар на ООН Бан Ки Мун на пресконференция в Лондон.

По думите му посредниците приветстват конкретните стъпки, направени и от двете страни и изложени пред главния секретар на САЩ Кондолиза Райс.

Представителите обаче на САЩ, ООН, Русия и Великобритания изразяват обаче своето недоволство от намерението на Израел да продължи строителството в окупираните територии.

Необходимо е и да се вдигнат полицейските постове по пътищата в съответствие с договореното от март 2001 - нещо, което Израел още не е направил.
Бан Ки Мун допълва, че трябва да се дадат повече правомощия на палестинските сили за сигурност.

Близкоизточният квартет е постигнал съгласие и за това, че е необходимо да бъде продължен политическият процес вътре в самата Палестина, подчертава още Бан Ки Мун.
Много от поставените задачи трябва да бъдат разрешение приз юни, на срещата в Берлин, от която, по думите на Мун, западните страни очакват много и то най-вече конкретни стъпки.