Потреблението на енергия в Украйна достигна рекордно високо ниво в петък, увеличавайки напрежението върху крехкия енергиен сектор, като близо 500 населени места останаха без ток поради руски обстрел, въздушни удари и лошото време, казаха украински официални лица, цитирани от Ройтерс.

Украйна, износител на електроенергия преди инвазията на Русия през февруари 2022 г., беше принудена да се обърне към извънреден внос на електроенергия от съседните Румъния и Полша тази седмица, за да отговори на търсенето, съобщи мрежовият оператор ‚Укренерго".

"Енергийната система остава в тежка ситуация. В момента няма свободен капацитет в централите."

Енергийната система навлиза във втора зима на война в много по-нестабилно състояние след месеци на руски атаки с ракети и дронове по критичната инфраструктура миналата зима.

Тези удари потопиха градовете в мрак и принудиха хората да останат дълги периоди без вода или отопление в лютия студ. Въпреки че енергийната система сега е отслабена, украинците се надяват, че по-добрата противовъздушна отбрана, предоставена от Запада, ще им помогне да надделеят. "Укренерго" призова жителите да икономисват от използването на електроенергия.

Украйна: Един загинал и осем ранени след масиран руски обстрел

Украйна: Един загинал и осем ранени след масиран руски обстрел

Военната администрация на Киев каза, че украинската столица е била цел на атаката

"Тази сутрин "Укренерго" отново регистрира високо ниво на потребление, което е почти равно на вчерашния рекорд", се казва в изявление на мрежовия оператор, добавяйки, че потреблението е на най-високите си нива досега през този отоплителен сезон.

Потреблението се е повишило с 4% в четвъртък в сравнение с предния ден, се казва в съобщението.

Правителството в Киев каза в изявление, че 492 населени места в Украйна са останали без електричество поради лошото време, обстрелите и бойните действия.

Русия досега продължава да нанася удари по енергийната система тази зима, изпращайки десетки дронове почти всяка нощ, за да атакуват съоръжения за производство на електроенергия и разпределителни мрежи в цялата страна.

"Укренерго" каза, че топлоелектрическа централа на изток отново и отново е била повреждана от систематичен и продължителен обстрел.

По-късно в петък министерството на енергетиката съобщи, че общо три енергоблока не са работили в централата във фронтов регион, което е засегнало електроенергийната система.

Допълва се, че през деня съоръжението е било обстрелвано за пореден път, като са регистрирани нови щети по оборудването.

Освен това електроцентрала в друг регион е била спряна за авариен ремонт, се казва в съобщението. Плътната облачност над страната означава, че слънчевите централи не могат да работят.

Мащабна тревога в Украйна - ракети на зазоряване

Мащабна тревога в Украйна - ракети на зазоряване

Крилати ракети летят по Киев след 79-дневна пауза