Руски военни самолети са изстреляли 19 ракети с голям обсег по цели в Украйна в петък сутринта, убивайки един цивилен в централен регион, ранявайки още осем и повреждайки промишлено съоръжение и електропроводи, казаха украински официални лица.

Ударът беше първият голям залп от ракети, който Русия е изстреляла по цели, включително украинската столица, от седмици. През последните седмици Русия използва главно дронове за нощните си атаки.

Един човек е убит и осем са ранени в централната Днепропетровска област, съобщи губернаторът Сергей Лисак в приложението за съобщения Telegram.

"Това са мъже на възраст от 32 до 66 години. Двама от тях ще се възстановяват вкъщи. Останалите са в болница", каза той и добави, че двама ранени все още са в тежко състояние.

Противовъздушната отбрана е свалила 14 ракети над региона извън Киев и Днепропетровска област, каза говорителят на ВВС Юрий Игнат в телевизионни коментари.

Ударът е повредил електропроводи, неназовано промишлено съоръжение и повече от 20 домове в градовете Павлоград и Тернивка, селата Юриевска и Межирич, каза Лисак.

Споделените от него изображения от мястото показват сгради със силно повредени покриви и счупени прозорци.

Русия използва седем бомбардировача Ту-95 за изстрелване на ракети по различни региони в страната, се казва в изявление на военновъздушните сили.

Сергий Попко, ръководител на военната администрация на Киев, каза, че украинската столица е била цел на атаката, но всички ракети са били свалени от противовъздушната отбрана, когато са се приближили.

Мащабна тревога в Украйна - ракети на зазоряване

Мащабна тревога в Украйна - ракети на зазоряване

Крилати ракети летят по Киев след 79-дневна пауза

Въздушна тревога бе обявена около 7.00 сутринта местно време и продължиха над 2 часа.

Ракетни отломки нанесоха щети на частни домове в няколко населени места над Киевска област, като разбиха прозорци и разрушиха някои стени, каза губернаторът Руслан Кравченко.

Длъжностни лица съобщиха за по-ранна ракетна атака през нощта, която удари североизточния район на Харков.

Вътрешният министър Игор Клименко каза, че спасители и полиция разчистват руините, след като нападението е нанесло щети на пететажна жилищна сграда, най-малко седем жилищни къщи и 20 коли.

Украйна: Руските войски продължават да натискат срещу Авдеевка

Украйна: Руските войски продължават да натискат срещу Авдеевка

Силите на Москва се придвижват напред по фланговете, опитвайки се да прекъснат линиите за доставки