Повече от 900 000 души във Франция се втурнаха да си запазят часове за ваксинация вчера вечерта, след като президентът Еманюел Макрон предупреди, че хората ще се сблъскат с ограничения, наложени върху тях, ако нямат здравен пропуск, който осигурява ваксина или отрицателен тест за COVID-19, информира "Ройтерс".

Обявявайки сериозни мерки за борба с нарастването на заразените, Макрон предупреди, че ваксинацията засега няма да бъде задължителна за широката общественост, но подчерта, че ограниченията ще се съсредоточат върху онези, които не са ваксинирани.

Макрон: Франция е ударена от варианта Делта

Макрон: Франция е ударена от варианта Делта

Нови мерки са въведени

Френският държавен глава изтъкна, че здравните работници трябва да се ваксинират до 15 септември или ще се сблъскат с последствия.

Станислас Ниокс-Шато, който оглавява Doctolib, един от най-големите сайтове в страната, използван за резервиране на часове за поставяне на ваксина, каза пред радио RMC, че е имало рекорден брой търсещи ваксини след обявлението на президента.

"Имаше 7,5 млн. свързвания на Doctolib за няколко минути. Повече от 900 000 французи назначиха ваксинацията си вчера, което е два пъти повече от последния рекорд, датиращ от 11 май", уточни Ниокс-Шато.

Макрон обяви вчера, че здравният пропуск, необходим за посещение на големи събития, сега ще се използва много по-масово, включително за влизане в ресторанти, кина и театри.

Също така той ще е необходим за качването на влакове и самолети за дълги разстояния от началото на август, което ще даде допълнителен стимул на хората да получат ваксина, тъй като сезонът на летните ваканции започва.

Забавянето на нивата на ваксинация и рязкото нарастване на новозаразените поради силно заразния, сега доминиращ вариант "Делта", принуди правителството да преосмисли стратегията си.