Френски шофьори на камиони и фермери стартираха масирана блокада на пътищата в Кале, заплашвайки да блокират северното френско пристанище за дни. Те се заканват, че блокадата ще продължи, докато големият мигрантски лагер в града не бъде премахнат, съобщава „Вашингтон пост”.

Въпреки че френското правителство миналата седмица обеща до 2017 г. да събори намиращия се извън града така наречен лагер „Джунглата”, шофьорите настояват за незабавно решение. Те твърдят, че насилието по пътищата се увеличава. В лагера в мизерия живеят 10 000 мигранти и бежанци.

Болшинството от мигрантите и бежанците в „Джунглата” отчаяно искат да достигнат до Великобритания, само на около 30 км от Кале през Английския канал.  

Шофьорите се оплакват, че в последните седмици мигранти и трафиканти на хора организират опасни барикади и други методи за отклоняване от пътя на главни артерии, за да се качат на превозните средства преди те са влязат в тунела под Ламанша.

„Ние сме решени да покажем, че не сме щастливи от тази ситуация”, обяснява представител на най-големия синдикат на шофьорите на камиони във Франция. „Ще останем колкото е нужно”, закани се той.

Частичното събаряне от страна на правителството на най-населения район в „Джунглата” преди шест месеца доведе до малко промени. За разочарование на шофьорите и жителите на града, хиляди мигранти и бежанци продължават да живеят в покрайнините на Кале, а за разочарование на хуманитарните работници, мизерните условия, в които те живеят едва ли са се подобрили.

И във френските, и в британските медии, някои шофьори разказват, че хора с ножове и други оръжия чакат от страни на пътя. Хуманитарните организации обаче настояват, че тези хора са по-често трафиканти, а не мигранти. Те твърдят, че разрушаването на „Джунглата” може само да изостри ситуацията, която в последната година продължава да се влошава.

В свое становище неправителствена организация заявява: „Събарянето не действа като спирачка. Бежанците идват, защото нямат избор – те бягат от война и преследване. Разрушаването на техните домове не води до нищо повече от това условията за живот да станат по-нехуманни”.