НАТО напредна в плановете си за разширяване в отговор на руската агресия, укрепвайки перспективите за бъдещо членство на Украйна и осигурявайки пробивна сделка с Швеция, която ще завърши разширяването на алианса на север. Това пише Bloomberg.

На среща в литовската столица Вилнюс лидерите на НАТО обещаха да поканят Украйна да се присъедини към блока, "когато бъдат изпълнени условията". Те също така предоставиха нова помощ на правителството на президента Володимир Зеленски в дългосрочен план и създадоха структури за по-тясна координация.

Това, което се споразумяхме, е много съществен пакет, който помага да се доближи Украйна до НАТО. Никога не е имало по-силно послание от НАТО по всяко време, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Това послание се отнася и за скандинавската експанзия на алианса. Финландският президент Саули Ниинисто присъства на срещата на върха като пълноправен член за първи път и към него се присъедини шведският премиер Улф Кристерсон, който помогна да се убеди Турция да оттегли възраженията си срещу кандидатурата на собствената му страна в навечерието на преговорите. Присъединяването на Финландия и Швеция към алианса значително увеличава способността на НАТО да подкрепя трите балтийски членки, които биха могли лесно да бъдат отрязани от останалата част от алианса при конфликт.

Отделно се очаква страните от Г-7 да предложат на Украйна допълнителни ангажименти за сигурност в кулоарите на срещата с цел възпиране на Русия от ново нападение в бъдеще.

Развитието изгражда нова рамка за сигурност, която се появи миналата година в отговор на нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна. След като Финландия и Швеция изоставиха десетилетия неутралитет, а съюзниците от НАТО задълбочиха координацията си с Киев, след като изпратиха танкове, ракети и други оръжия на стойност милиарди долари, идеята на Путин за буферна зона между Русия и Запада беше оставена в историята.

ISW: Русия отговори предизвикателно на срещата на НАТО

ISW: Русия отговори предизвикателно на срещата на НАТО

Това анализира в дневния си доклад за фронта в Украйна Институтът за изследване на войната

Преди петнадесет години обещанието на алианса, че Украйна ще се присъедини един ден, се оказа недостатъчно, за да предотврати засилването на руската враждебност. Някои страни се притесняваха, че ще ограничат пространството си за маневриране в бъдещи преговори с Кремъл, ако обещанието е твърде конкретно, според служител. Други пък бяха загрижени, че евентуалното изявление не е достатъчно решително и рискува да повтори грешките на предишното поколение.

Украинският президент Володимир Зеленски разкритикува НАТО за отказа да му даде ясен график за членство. Според него няма нито готовност да бъде поканена Украйна в НАТО, нито да стане член на алианса. По думите му това би направило страната му по-уязвима за руския натиск при евентуални бъдещи преговори.

Войната на Русия фактически прекъсва пътя за членството на Украйна в НАТО засега, тъй като разширяването на ангажиментите за колективна отбрана на блока към Киев би довело САЩ и техните съюзници до пряк конфликт с Русия, а това е ситуация, която западните лидери не са готови да приемат.

На срещата във Вилнюс НАТО даде знак, че Украйна няма да има нужда да преминава през План за действие за членство, преди да се присъедини към алианса. Вместо това Киев ще бъде изправен пред редовни прегледи на напредъка си в борбата с корупцията и други реформи.

Съюзниците от НАТО поотделно трябва да се ангажират да оборудват Украйна с модерни оръжия в дългосрочен план, както и да осигурят обучение, споделяне на разузнаване и подкрепа за развитието на отбранителната индустрия на страната. Всяка нация ще предостави различни ангажименти и други страни могат да се присъединят към споразуменията, като спецификите ще бъдат договорени в бъдеще.

НАТО изпраща "силно послание" за членството на Украйна, но без да дава график

НАТО изпраща "силно послание" за членството на Украйна, но без да дава график

Киев няма да получи директна покана за присъединяване