Украинският президент Володимир Зеленски изрази неудовлетворение във вторник, заявявайки, че би било абсурдно, ако на Украйна не бъде предложена времева рамка за членство в НАТО на предстоящата среща на върха на алианса в Литва, пише "Политико"

Очаква се, че разделенията в НАТО ще попречат на западния военен алианс да предложи на Киев дата за присъединяване или директна покана за присъединяване по време на срещата на върха, която ще се проведе във вторник и сряда.

В последния проект на комюнике от срещата на върха съюзниците сега обмислят да заявят, че "ще бъдем в състояние да отправим покана към Украйна, когато съюзниците се съгласят и бъдат изпълнени условията". Това сподели източник на Политико - високопоставен дипломат от НАТО и човек, запознат с преговорите, който като други получиха анонимност, за да обсъдят вътрешни преговори.

Езикът все още не е финализиран, но проектът, видян от Киев във вторник, разгневи лидера на Украйна.

В приложението за съобщения Telegram Зеленски написа: "Безпрецедентно и абсурдно е, когато не е определена времева рамка, нито за поканата (за присъединяване към НАТО), нито за членството на Украйна. Докато в същото време се добавят неясни формулировки за 'условия' дори за поканата на Украйна."

Президентът и неговият екип полагат натиск върху НАТО, за да се установи ясен път за присъединяване на Украйна, след като войната приключи.

Той каза, че продължаващата несигурност относно членството на Украйна в НАТО би означавала, че "е оставена възможност за пазарлъци (за) членството на Украйна в НАТО в преговорите с Русия.

"А за Русия това означава мотивация да продължи своя терор", каза той.

Зеленски потвърди, че ще присъства на срещата на върха и заяви: "Несигурността е слабост. И аз открито ще обсъдя това на срещата на върха."

Президентът на САЩ Джо Байдън каза във вторник на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че е съгласен "с формулировката, която предложихте по отношение на бъдещето на присъединяването на Украйна към НАТО".

Туитът на украинския лидер повдигна някои вежди във Вилнюс.

"Критичен съм към много аспекти и особено към отношението на някои съюзници, но смятам, че това не е обмислен и честен подход", каза висш дипломат от Централна Европа, добавяйки, че Зеленски "стига твърде далеч".

Някои дипломати казаха, че разбират чувствата на украинския лидер.

"Разочарованието му е разбираемо предвид агресивната война на Русия", каза първият високопоставен дипломат на НАТО. "Винаги съюзниците трябва да се съгласят с комюникето. Срещата на върха ще покаже твърда и непоклатима подкрепа за Украйна.

Втори дипломат от НАТО добави: "Ние уважаваме всичко, което той казва. Защото те са в средата на война и е разбираемо, че имат най-големи очаквания.

Но, дипломатът подчерта, "каквато и да е формулировката в нашето комюнике, всички съюзници са съгласни, че бъдещото законно място на Украйна е в НАТО и само ние и те можем да вземем решение за това. Така че перспективата за членство е безспорно ясна и силна."

Лицето, запознато с настоящия проектотекст, обаче каза, че съюзниците изпращат силен сигнал до Киев, че този език е почти окончателен и че Украйна трябва да го приеме.

Москва, която започна пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., заяви, че следи отблизо срещата на върха на НАТО и че ще предприеме "мерки за защита на собствената сигурност на Русия."

Песков очаква срещата на върха на НАТО да се проведе в "антируски дух"

Песков очаква срещата на върха на НАТО да се проведе в "антируски дух"

Русия следи внимателно случващото се във Вилнюс