Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е убеден, че срещата на върха на НАТО доближава Украйна до победата и говори за споразумения с партньори относно защитата на украинското небе и бронираните превозни средства.

Той каза това на пресконференция във Вилнюс в сряда, 12 юли.

"Много важен момент с опазването на нашето небе. Сега има малки стъпки напред и те са много важни. Няма да говоря за броя на системите за ПВО "Пейтриът", но е важно, че това решение беше взето. Това е едно нещо. Второто нещо е свързано с бронирана техника от различни видове. Има публична информация, тук няма какво да крием - това са Bushmasters, има и други решения относно бронираната техника", каза Зеленски.

Той каза, че би искал да има "пробив" и по отношение на артилерията, но този въпрос все още се обсъжда. По думите му има известен напредък, но все още няма конкретни решения.

"Силата на оръжията винаги носи победа на бойното поле", каза Зеленски.

На въпрос дали срещата на върха доближи Украйна до победата, Зеленски каза: "Да".

На 11-12 юли в литовската столица се проведе срещата на върха на НАТО. На срещата на върха беше обявено създаването на Съвет НАТО-Украйна.

Зеленски: Резултатите от срещата на НАТО са добри, но не идеални

Зеленски: Резултатите от срещата на НАТО са добри, но не идеални

НАТО заяви във вторник, че Украйна ще бъде добре дошла в алианса, но не посочи дата или точни условия.

Зеленски каза, че Украйна оценява признанието, че не се нуждае от План за действие за членство, за да се присъедини към алианса, и го нарече добър резултат от настоящата среща на върха.

НАТО заяви във вторник, че Украйна ще бъде добре дошла в алианса, но не посочи дата или постави точни условия.

НАТО също така премахна изискването Киев да изпълни MAP, списък от политически, икономически и военни цели, които другите източноевропейски нации трябваше да изпълнят, преди да се присъединят към алианса. Това на практика премахна препятствието по пътя на Украйна към НАТО.

Зеленски каза, че е получил положителни новини за нови отбранителни пакети, по време на визитата му във Вилнюс, където се срещна с лидерите на Великобритания, Германия, Франция, Австралия и Холандия.

"Можем да кажем, че резултатите от срещата са добри, но ако имаше покана, те биха били идеални", каза той.

Въпреки че членовете на НАТО са единодушни, че Киев не може да се присъедини по време на войната, те не успяват да постигнат съгласие по въпроса колко бързо може да се случи това след края на конфликта и при какви условия.

Зеленски постави три приоритета на срещата на НАТО във Вилнюс

Зеленски постави три приоритета на срещата на НАТО във Вилнюс

Той иска военна помощ, гаранции за сигурност и членство в НАТО

Лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7) одобриха Съвместната декларация за подкрепа за Украйна в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.