Британският министър на отбраната Бен Уолъс е предупредил Украйна, че нейните международни съюзници "не са Amazon" и тя трябва да покаже благодарност за даренията на оръжия, за да убеди западните политици да дадат повече, съобщава "Ройтерс".

Лондон е един от най-верните поддръжници на Киев след руската инвазия през миналата година, а премиерът Риши Сунак обяви, че Великобритания и нейните съюзници ще удвоят подкрепата си за Украйна.

Уолъс обаче предупреди, че Украйна трябва да убеди американските законодатели и "съмняващите се политици в други страни, че си заслужава" и че "независимо дали ни харесва или не, хората искат да видят благодарност".

Той направи коментара си в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Литва в отговор на въпрос относно оплакванията на украинския президент Володимир Зеленски, че Киев не е получил график за присъединяване към Алианса.

Великобритания подготвя нов пакет от 50 млн. паунда на Украйна

Великобритания подготвя нов пакет от 50 млн. паунда на Украйна

Парите са за ремонт на оборудване и създаване на център за военна рехабилитация

Уолъс отбеляза, че миналата година е посетил Украйна и там му е бил представен списък с оръжия за пазаруване.

"Знаете ли, ние не сме Amazon", подчерта той, имайки предвид гигантската американска компания за технологии и търговия на дребно. "Казах им го миналата година, когато карах 11 часа, за да ми бъде даден списък".

Днес Зеленски смекчи тона си, като заяви, че резултатите от срещата на върха са били добри, независимо че на Украйна не беше отправена официална покана за присъединяване към НАТО. Той посочи и че е получил положителни новини от съюзниците относно нови пакети за отбрана.

Запитан за думите на Уолъс, Сунак заяви, че Зеленски е бил благодарен за оказаната досега подкрепа и че ще бъде предоставена допълнителна помощ, ако е необходимо.

"Президентът Зеленски изрази благодарността си за направеното от нас многократно", подчерта той на пресконференция на срещата на върха във Вилнюс.

"Напълно разбирам желанието на Володимир да направи всичко възможно, за да защити народа си и да спре тази война, и ние ще продължим да му оказваме подкрепата, от която се нуждае".

НАТО изпраща "силно послание" за членството на Украйна, но без да дава график

НАТО изпраща "силно послание" за членството на Украйна, но без да дава график

Киев няма да получи директна покана за присъединяване