Mинистрите на отбраната на България и Румъния подписаха Писмо за намерение за създаване на Регионално компонентно командване на Специалните сили, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Това става в контекста на променящата се среда на сигурност в Черноморския регион и необходимостта от засилено сътрудничество, с цел повишаване на отбранителния потенциал на НАТО.

Българският военен министър Тодор Тагарев участва в заседания, проведени в рамките на Срещата на върха на НАТО във Вилнюс, както и в заседание на министрите на отбраната. Те заедно разгледаха темите за новите регионални планове, развитието на отбранителни способности, увеличаването на производството в отбранителната индустрия и други.

В изказване по време на срещата Тагарев потвърди ангажираността на България да помага за изпълнението на решенията от Срещата на върха в Мадрид за засилване на отбранителния потенциал.

"България е предприела мерки за адаптиране на отбранителната индустриална база, за да отговори на новите изисквания и за да подкрепи усилията на Украйна да надделее във войната", заяви той.

Министърът посочи необходимостта да продължат инвестициите във военната промишленост и всичките ѝ подотрасли.

По време на Срещата на върха съюзниците проведоха дискусия и постигнаха съгласие по новите регионални планове за защита на територията на НАТО. Взети са решения за адаптация и засилване на способностите за командване и управление. Приет е и План за действие в отбранителното производство за боеприпасите и оборудването.

Двудневната среща на върха на НАТО във Вилнюс започна

Двудневната среща на върха на НАТО във Вилнюс започна

Йенс Столтенберг предложи пакет от три елемента, за да доближи Украйна до НАТО