НАТО не даде на украинския президент Володимир Зеленски това, което търсеше, но в сряда той смекчи обществения си гняв от предпазливата позиция на алианса по отношение на кандидатурата на Киев за членство.

"Никой не желае световна война, което е логично и разбираемо", каза Зеленски пред репортери, събрани на срещата на върха на лидерите на НАТО във Вилнюс.

Приглушеният тон на украинския лидер рязко контрастира с посланието му от ден по-рано, когато той разкритикува комюникето на лидерите на НАТО като "абсурдно", тъй като не предоставя на Киев график и конкретен път към членство.

Зеленски каза, че признаването на НАТО, че Украйна не трябва да следва Плана за действие за членство (ПДЧ), е важно, добавяйки, че бившата съветска държава е напреднала значително в съвместимостта си с алианса.

"Важният резултат тук е признаването, че Украйна не се нуждае от план за действие за членство по този път (към НАТО)", каза Зеленски на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Това ниво на подкрепа беше достатъчно, за да ядоса Москва. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече гаранциите "погрешни и потенциално опасни".

"Предоставяйки гаранции за сигурността на Украйна, те посягат на сигурността на Русия", каза той.

Зеленски подчерта, че украинските войници са натрупали опит в сътрудничеството с различни държави-членки на алианса.

Хиляди украински войници са обучени от западните партньори на Киев. Украйна също е силно зависима от западните доставки на оръжия, тъй като се бори с руските сили, които започнаха пълномащабно нахлуване през февруари 2022 г.

НАТО заяви във вторник, че Украйна ще бъде добре дошла в алианса, но не посочи дата или постави точни условия.

НАТО също така премахна изискването Киев да изпълни MAP, списък от политически, икономически и военни цели, които другите източноевропейски нации трябваше да изпълнят, преди да се присъединят към алианса. Това на практика премахна препятствието по пътя на Украйна към НАТО.

Зеленски каза, че е получил положителни новини за нови отбранителни пакети, по време на визитата му във Вилнюс, където се срещна с лидерите на Великобритания, Германия, Франция, Австралия и Холандия.

"Можем да кажем, че резултатите от срещата са добри, но ако имаше покана, те биха били идеални", каза той.

Въпреки че членовете на НАТО са единодушни, че Киев не може да се присъедини по време на войната, те не успяват да постигнат съгласие по въпроса колко бързо може да се случи това след края на конфликта и при какви условия.

Русия: Унижението на Зеленски на срещата на НАТО е част от играта на Запада

Русия: Унижението на Зеленски на срещата на НАТО е част от играта на Запада

Показването на украинския лидер в поза на зависимост било част от плана