Група страни от НАТО може да изразят желание да разположат военни сили в Украйна, ако страните-членки, включително САЩ, не предоставят конкретни гаранции за сигурността на Киев. Това заяви бившият генерален секретар на НАТО Андерс Расмусен преди срещата на върха на алианса във Вилнюс.

Расмусен, който действаше като официален съветник на украинския президент Володимир Зеленски относно мястото на Украйна в бъдещата архитектура на европейската сигурност, обиколи Европа и Вашингтон, за да прецени променящите се настроения преди началото на критичната среща на върха на 11 юли.

Той предупреди, че дори ако група от държави предоставят гаранции за сигурност на Украйна, други държави няма да позволят въпросът за членството на Украйна в НАТО да бъде изключен от дневния ред във Вилнюс.

Настоящият ръководител на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че въпросът за гаранциите за сигурност ще бъде на дневен ред във Вилнюс, но добави, че НАТО - съгласно член 5 от Вашингтонския договор - предоставя пълноценни гаранции за сигурност само на пълноправните членове

Посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит заяви, че разглеждат набор от опции, които да сигнализират напредък във връзките между Украйна и НАТО.

Сигурност за Украйна - но как?

Сигурност за Украйна - но как?

Пълно и незабавно членство не е възможно докато бушува война, но НАТО има и други възможности

Расмусен заяви, че ако НАТО не може да постигне ясен път напред за Украйна, съществува възможност някои държави да предприемат действия поотделно.

"Мисля, че поляците сериозно биха обмислили да влязат и да съберат коалиция на желаещите, ако Украйна не получи нищо във Вилнюс. Не трябва да подценяваме полските чувства, поляците смятат, че твърде дълго Западна Европа не се е вслушвала в техните предупреждения срещу истинския руски манталитет.

Расмусен предупреди, че е напълно законно за Украйна да потърси военна помощ. Той призова за писмени гаранции за сигурност преди срещата на върха, които да включват споделяне на разузнавателна информация, обучение в Украйна, подобрено производство на боеприпаси, оперативна съвместимост с НАТО и доставка на оръжие, достатъчно да възпрепятства Русия да предприеме нова атака.

Расмусен посочи, че въпросът е налице и възможността за някои държави да предоставят собствени военни сили, което може да бъде разгледано като предупреждение, че рисковете, включително заплахата за единството на НАТО, не са свързани само с бързото членство на Украйна или силни гаранции за сигурност.

Русия: Унижението на Зеленски на срещата на НАТО е част от играта на Запада

Русия: Унижението на Зеленски на срещата на НАТО е част от играта на Запада

Показването на украинския лидер в поза на зависимост било част от плана