Украинският външен министър Дмитро Кулеба изрази удовлетворение от резултатите от срещата на върха на НАТО във Вилнюс, заявявайки, че Украйна вече се разглежда като член на Алианса, предава руската редакция на Би Би Си.

В интервю за ICTV, цитирано от Би Би Си, той сподели, че Украйна е преодоляла психологическата бариера и вижда положителна промяна в отношението към страната. Въпреки че не е постигнат "квантов скок" по отношение на членството, Кулеба смята, че той е неизбежен и ще настъпи по-рано, отколкото се очаква.

"Преодоляхме психологическата бариера и виждам, че Украйна наистина се възприема като член на НАТО. Фактът, че не са направили "квантов скок", е лош. Но, от друга страна, виждам, че този "квантов скок" е неизбежен и ще се случи много по-рано, отколкото предполагаме. Защото вътре, зад затворена врата, абсолютно спокойно всички казват: не се притеснявайте, въпросът е решен, вие ще бъдете член на НАТО", каза Кулеба в интервю за ICTV.

Срещата на върха на НАТО във Вилнюс беше изключително важна за Украйна, като страната се стреми към членство в НАТО и се опитва да укрепи своите връзки с Алианса. Кулеба подчерта, че диалогът с ключови партньори на Украйна е насърчителен и че страната продължава да работи активно в тази насока.

Попитан за предпазливия език в комюникето на НАТО по отношение на членството на Украйна, той каза, че по този начин съюзниците се опитват да намалят рисковете.

"Мисля, че причината е, че нашите ключови партньори, които наистина определиха докъде може да стигне НАТО във Вилнюс, се страхуват от скоростта. Тоест те са напълно съгласни, че Украйна ще "пристигне на местоназначението си" и ще стане член на НАТО. Но те се страхуват, че ако караш твърде бързо, можеш да попаднеш в катастрофа. И те искат да го избегнат, искат безопасно да стигнат до тази точка", обясни Кулеба.

Туитът на украинския президент Володимир Зеленски, който остро критикува НАТО, разгневи Белия дом толкова много, че американските власти обмисляха да оттеглят поканата за Алианса за Киев, пише Washington Post, цитирайки шестима събеседници, запознати с преговорите.

В крайна сметка Съединените щати и техните съюзници се съгласиха да запазят договорения език на комюникето на НАТО. Въпреки че документът не уточнява график за присъединяването на Украйна към блока, той е резултат от постоянни усилия да се насърчи администрацията на Джо Байдън и европейските лидери да направят по-конкретни предложения на Киев в лицето на продължаващата инвазия на Русия, пише вестникът.

Зеленски: Украйна е готова да подпише споразумения за гарантиране на сигурността

Зеленски: Украйна е готова да подпише споразумения за гарантиране на сигурността

Отговор на руската агресия