Турският президент Реджеп Ердоган заяви в сряда, че ще предаде ратификацията на кандидатурата на Швеция за НАТО в парламента, когато тя бъде отворена отново през есента, съобщава "Ройтерс".

"Искаме този процес да приключи възможно най-скоро", увери турският президент.

Той отново добави, че очаква Стокхолм да предприеме някои стъпки срещу тероризма в замяна на одобрението.

На пресконференция след срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Ердоган каза, че Швеция ще предостави пътна карта на Турция относно стъпките, които ще предприеме, преди ратификацията да бъде изпратена в парламента.

Турският парламент затваря в края на седмицата и ще заседава отново през октомври.

Припомняме, че Анкара отстояваше ратификацията месеци наред, обвинявайки Швеция, че прави твърде малко срещу хора, които Турция смята за терористи, главно кюрдски членове на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

Столтенберг: Ердоган се съгласи да пусне Швеция в НАТО

Столтенберг: Ердоган се съгласи да пусне Швеция в НАТО

Важно решение за бъдещето на Алианса

По-рано тази седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че по време на срещата си с Ердоган и шведския министър-председател Улф Кристершон турският президент се е съгласил да внесе в парламента за ратификация протокола за приемането на Швеция в НАТО.

От една година Ердоган блокира присъединяването на Швеция към НАТО, а в понеделник неочаквано заяви, че няма да даде зелена светлина за това, освен ако Европейският съюз не размрази преговорите за присъединяване на Турция към ЕС.

Турция също така обвинява Швеция, че е приела кюрдски бойци.

Като един от 31-те членове на НАТО, Турция има право на вето върху присъединяването на всяка нова държава към групата.

Швеция в НАТО: Какво означава това

Швеция в НАТО: Какво означава това

Шведската армия е създадена с една цел - да спира Русия и сега ще пресече достъпа й до арктическия и балтийски регион

Понастоящем Турция и Унгария са единствените две страни членки на НАТО, които все още не са ратифицирали молбата на Швеция за членство.